🕝 4 minuter
Jonsson klev fram och säkrade bonuspoängen för NIF
Publicerad 3 november 2023 16:51
Uppdaterad 2 maj 2024 11:19

Nykvarn såg ut att få med sig 3 poäng men tappade ledningen i den sista perioden.

Inledningen av matchen förväntades vara en jämn tillställning, och hemmapubliken fick äntligen se Kevin Rigogiannis och Niklas Ohlström på planen efter deras skadefrånvaro. Det var dock bortalaget som först bröt nollan i matchen genom Melker Hemmingberg, som sköt ett skott som överraskade Lucas Orrmo i hemmakassen. Hemmingberg, som var den främste poänggöraren för Jönköping under den föregående säsongen, visade återigen sin förmåga att påverka matchens utgång.

Perioden präglades av ett växlande spel med hög press från båda lagen. När Jönköping fick möjlighet, satsade de på aggressivt försvarsspel mot Nykvarns backlinje. Detta gynnade dock Nykvarn, eftersom de verkade trivas med att spela sig ur sådana situationer. Spelet öppnades upp när Nykvarn tog sig förbi pressen, och hemmalaget fick flera chanser att hota.

Några minuter efter att Jönköping tagit ledningen, kunde Liam Arvidsson enkelt sätta in bollen bakom Jönköpings Emil Ödman när Karljohan Ahlroth snappade upp bollen och serverade Arvidsson som stod helt fri på bortre stolpen.
1–1 var ett faktum och Nykvarn började se mer bekväma ut i spelet.

Några minuter senare var det återigen publikfavoriten Kevin Rigogiannis som trädde fram och pricksköt in 2–1 bakom Ödmans vänstra kryss.

Kevin Rigogiannis var tillbaka och slog till direkt i den första perioden för att ge Nykvarn ledningen. Foto: Roland Osbeck.

NIF agerade tryggt och säkert både med och utan bollen. Deras stabila försvarsspel, särskilt efter 0–1-målet, gjorde det svårt för Jönköping att få utdelning. Tillsammans med en formstark Lucas Orrmo, som hade marginalerna på sin sida med två ramträffar under den första perioden, kunde de hålla ställningen.

Ställningen stod sig perioden ut.

I den andra perioden var det ett ställningskrig, där Jönköping fortsatte att sätta hög press och försökte gå rakare på mål. Det visade sig dock vara en utmaning för gästerna, då deras aggressiva press i stort sett gick Nykvarns väg.

Hemmalagets backar, Daniel Johansson och Gustaf Sandberg, var synnerligen effektiva på planen och utförde flera imponerande prestationer. Särskilt Daniel Johansson var en nyckelspelare, som i en kontring lyckades få bollen av en slump och sedan skickade en perfekt passning till Karljohan Ahlroth, som utökade ledningen till 3–1 mitt i den andra perioden.

Jönköping försökte vid några tillfällen under matchen skapa längre anfall mot Nykvarn och visade viss potential att reducera gapet i målprotokollet. Backen Hannes Nyström försökte med ett par skott från sin defensiva position, men dessa försök gav ingen utdelning.

I den tredje perioden fortsatte spelet i samma stil som den andra, och Jönköping kämpade desperat för att återfå greppet om matchen. Laget visade på intensitet och skapade flera målchanser, men Nykvarn lyckades hålla emot. Det uppstod några nervkittlande minuter där hemmalaget riskerade att hamna i underläge, men de höll emot och behöll sin ledning.

Gustaf Sanberg har växer i sitt spel och roll. Med sitt aggressiva spel gjorde han det svårt för Jönköping att komma till avslut. Foto: Roland Osbeck.

Först ut var det Melker Hemmingberg som reducerade till 3–2 på ett smått nonchalant sätt, när han elegant lirkade bollen förbi Orrmo via första stolpen, trots att Orrmo verkade vara förberedd på ett avslut mot den bortre stolpen. Lite mindre än två minuter senare skulle Hemmingberg slå till igen, då Nykvarn hamnade någon sekund efter i markeringen, och Hemmingberg dök upp i slottet för att avlossa ett otagbart hårt skott. Plötsligt var ställningen 3–3. Det går snabbt i innebandy för bara en minut senare drog hemmalagets Niklas Ohlström på sig en tvåminutersutvisning för slag, vilket gav gästerna en utmärkt möjlighet att återta ledningen.

Nykvarn, som tidigare haft problem med sitt special teams under SSL-omgångarna, visade nu upp en imponerande styrka och stängde effektivt igen sitt försvar. Lucas Orrmo gjorde viktiga räddningar under utvisningen.

Hemmalaget klarade av att hantera utvisningen, men det dröjde inte länge innan Jönköpings Joel Nyström fick en plats på utvisningsbänken. Det gav Nykvarn ännu en chans att återta ledningen, men även denna gång visade gästerna upp en stark boxplay-försvarsspel.

I matchens slutminuter ville inget av lagen göra några misstag, och båda var försiktiga. Nykvarn var dock det laget som försökte gå för segern på slutet, men resultatet förblev oförändrat efter 60 minuters spel, och förlängning väntade.

Hampus Ahren briljerade med sitt spel matchen igenom och ser ut att älska att spela 4 mot 4. Foto: Roland Osbeck.

Det dröjer inte ens en minut innan Hampus Ahren tar saken i egna händer i 4 mot 4-spelet. Han tar sig förbi två Jönköpingsspelare och försöker gå på eget avslut, en händelse som kommer att diskuteras flitigt efter matchen. Domaren dömer straff till förmån för hemmalaget, och gästerna protesterar. Det är ingen helt självklar straff, åtminstone inte enligt vad publiken och TV-tittarna kan se, men domaren har den bästa vyn och Markus Jonsson kliver fram till mittplanen, redo att ta straffen

Markus Jonsson, som nyligen satte en straff mot AIK i Furuborghallen, får nu en ny chans. Han kliver fram och skjuter säkert bollen upp i det högra krysset bakom Ödman.

Det ger hemmalaget bonuspoängen och möjlighet till en välbehövlig vila. För Hampus Ahren väntar Euro Floorball Tour med det svenska landslaget.