🕝 2 minuter
JO granskar misstänkt avlyssning på anstalten Hall
Publicerad 9 juli 2025 08:00
Uppdaterad 9 juli 2025 08:00
Foto: Kriminalvården

Kriminalvårdens rutiner på anstalten Hall ifrågasätts efter att intagna varnats för samtal som personal hört via signalanordningen i bostadsrummen. Justitieombudsmannen (JO) har nu inlett en granskning för att bedöma om det finns rättsligt stöd för åtgärderna – och om de varit proportionerliga.

Riksdagens ombudsmän, JO, har tagit emot en anmälan mot Kriminalvården som rör misstänkt otillåten avlyssning av intagna på anstalten Hall. I anmälan framkommer att personer på anstalten varnats för uttalanden som personal hört via signalanordningen – ett kommunikationssystem som används mellan intagna och personal.

JO har i sin inledande granskning inhämtat dokumentation från två fall där intagna tilldelats varningar, och uppmärksammat att dessa varningar grundar sig på samtal som fångats upp via signalanordningen. Detta har väckt frågor om huruvida avlyssningen skett med tillräcklig rättslig grund samt om den varit förenlig med kraven på nödvändighet och proportionalitet enligt gällande lagstiftning.

Sedan tidigare har Kriminalvården, i ett ärende som rörde häktet Sollentuna, redogjort för att det endast går att höra samtal i bostadsrum när linjen är aktiv – och att det inte är möjligt för en intagen att själv stänga linjen. JO begär nu ett yttrande från Kriminalvården om rutinerna på anstalten Hall.

I sin begäran vill JO få svar på följande frågor:

  • Förekommer avlyssning i bostadsrum eller gemensamma utrymmen, och i så fall i vilken omfattning?
  • Informeras de intagna om eventuell avlyssning, och sker detta skriftligen eller muntligen?
  • Vad är Kriminalvårdens bedömning av att varningar utfärdats på grundval av uppgifter som uppfattats via signalanordningen?

Kriminalvården ombeds även redogöra för huruvida besluten om varning omprövats eller överklagats, samt lämna en bedömning av rättsläget och de konkreta omständigheterna. Särskild vikt läggs vid att belysa rättsligt stöd för åtgärderna och deras förenlighet med proportionalitetsprincipen.

JO:s granskning kan komma att bli principiellt viktig för hur övervakning och kontroll ska balanseras mot de intagnas rätt till personlig integritet i svenska fängelser. Kriminalvården har fram till den 15 augusti 2025 på sig att lämna sitt yttrande.

Dela artikeln