Uppdaterad 2 september 2024 13:53
Under söndagen den 1 september inleddes årets älgjakt i norra Sverige, medan jägare i södra delen av landet får vänta ytterligare en månad på sin tur.
– För de flesta jägare är älgjakten i det närmste helig och man ser fram emot att åter få fylla frysen med det goda, naturliga och hälsosamma älgköttet, säger Björn Sundgren jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i norr.
I gryningen den 1 september intog tusentals jägare sina platser i jakttornen, redo att påbörja årets älgjakt. Totalt får omkring 60 600 älgar fällas i årets jakt, men med älgstammens minskning i åtanke är många jägare nu mer återhållsamma. Förra året fälldes cirka 50 000 av de tilldelade 71 000 älgarna, en tydlig minskning jämfört med 2012, då jägarna fällde över 95 000 av tilldelade 110 000 älgar.
– För många är älgjakten årets höjdpunkt, när man får möta gamla jaktkamrater, komma ut i skogen och koppla av från vardagen. Man trivs som älgjägare men allt fler känner en olust kopplat till de starka konflikter som tyvärr finns inom älgförvaltningen på olika nivåer. Det om något riskerar som jag ser det vår framtida rekrytering av nya jägare lika mycket som älgtillgången i sig. Många jägare verkar i år vara mån om att få fortsätta jaga älg uthålligt i framtiden och väljer aktivt att exempelvis spara äldre produktiva djur, säger Björn Sundgren.
Minskningen av älgstammen har till stor del orsakats av markägarnas önskan att minska betesskador, vilket har påverkat jakttilldelningen. Bland de engagerade jägarna finns Björn, som till vardags arbetar med planering av älgförvaltning i norra Sverige. För honom, liksom för många andra, handlar årets jakt inte bara om att fälla älg, utan också om att bidra till en långsiktigt hållbar älgstam.
Medan jägarna i norr nu ger sig ut i skogen, får deras kollegor i södra Sverige vänta till den 8 oktober, då jakten där startar enligt sitt fasta datum.