🕝 1 minuter
IT-entreprenör anmäler ICA för "kartellverksamhet"
Publicerad 24 mars 2023 11:59
Uppdaterad 24 mars 2023 11:42

Pressbild: ICA

IT-entreprenören Jens Nylander, känd för MP3-företaget Jens of Sweden, har anmält Ica Gruppen till Konkurrensverket för misstänkt kartellverksamhet, det rapporterar tidningen Realtid.

Samtidigt som Lidl sänker priset på många varor för att stötta hushållen misstänks ICA för olagliga prissättningar enligt en anmälan till Konkurrensverket.

Jens Nylanders anmälan till Konkurrensverket om misstänkt kartellverksamhet handlar om tecken på olaglig samarbete mellan de olika Ica-handlarna, trots att de har separata bolag. Totalt har han analysera prissättningen på 16 olika varor med samma artikelnummer över 432 ICA butiker med samtliga profiler Nära, Supermarket, Kvantum och Maxi.

– När jag analyserade informationen såg jag många mönster, vilket gör att jag misstänker prissamarbete och kartellverksamhet. Det är för många indikationer i materialet som tyder på mönster som inte kan förklaras utan ytterligare arbete av myndigheter, säger Jens Nylander IT-entreprenören och analytikern till Realtid.

Kritiken mot de tre livsmedelsjättarna Coop, Ica och Axfood har ökat då matpriserna i Sverige har stigit kraftigt, samtidigt som de stora vd-bonusar har varit ett omdiskuterat ämne.

Trots att butikerna ska vara fristående handlare, har han identifierat misstankar om samarbeten och prissättning från centralt håll mellan Ica Gruppens livsmedelsbutiker som kan peka på kartellverksamhet.

Läs även: SENASTE NYTT: Lidl sänker och fryser priset på sina varor

Jens Nylander. Pressbild.

Dela artikeln