🕝 3 minuter
Internationell läkarkonferens hålls i Södertälje
Publicerad 14 september 2024 16:00
Uppdaterad 14 september 2024 16:00
Noran De Basso, Fuat Oduncu och Fawaz Soumi. Foto: Alexander Isa.

Läkare och vårdpersonal från hela världen samlas i Södertälje för en unik medicinsk konferens. I oktober möts experter med rötter i Mellanöstern för att diskutera globala hälsofrågor och lansera den nya hjälporganisationen "Suryoye Läkare Utan Gränser".

Södertälje står snart värd för en internationell medicinsk konferens där läkare och vårdpersonal med assyrisk/syriansk bakgrund samlas för att diskutera globala hälsofrågor, kulturarv och hjälparbete. Den 11–13 oktober träffas deltagarna för den fjärde kongressen arrangerad av World Medical Association of Suryoye (WMAS), en organisation grundad i Tyskland som vuxit till att omfatta hundratals vårdprofessionella från olika kristna grupper i Mellanöstern.

Fawaz Soumi, ortopedspecialist. Foto: Alexander Isa.

Fokus på globala utmaningar och medicinskt hjälparbete

En av höjdpunkterna på konferensen är lanseringen av "Osye Suryoye Dlo Thume" (OSDT), även kallad Suryoye Läkare Utan Gränser. Detta projekt syftar till att mobilisera läkare och vårdpersonal vid naturkatastrofer och kriser, där deras expertis kan göra skillnad. Projektet har ambitionen att skapa en internationell vårdstyrka redo att agera vid nödsituationer, exempelvis jordbävningar.

Professor Fuat Oduncu, styrelseordförande för WMAS och överläkare inom cancersjukdomar i Tyskland, är även professor i medicin vid Ludwig Maximilian University i München och välkänd för sitt arbete inom onkologi, palliativ vård, medicinsk etik och hälsoekonomi. Han berättar att organisationen har växt betydligt sedan den grundades och att de räknar med att konferensen i Södertälje kommer att dra till sig många nya medlemmar.

– Vårt mål är att skapa ett nätverk som förenar oss, särskilt i exil, säger Oduncu, som är expert på cancersjukdomar.

En av de svenska läkarna som ansvarar för att organisera konferensen är professor Adad Baranto, överläkare inom ortopedi och ryggkirurgi, verksam i Göteborg.

- Många av våra medlemmar och andra som jag känner har känt enorm frustration över att inte kunna handla, att inte kunna använda sig av sina färdigheter under till exempel jordbävningen i Turkiet och Syrien i fjol. Min släkting Nuri Kino och hans ADFA är bland de som vi vill hitta samarbete med, säger Baranto.

Noran De Basso, Fuat Oduncu, Nuri Kino och Fawaz Soumi. Foto: Alexander Isa.

Nuri Kino, som förutom att vara undersökande journalist även är utbildad medicinsk administratör, har erfarenhet från både sluten och öppen vård och har dessutom drivit ett hemtjänstföretag. Som ordförande för ADFA har han samarbetat med International Medical Relief (IMR) och liknande vårdorganisationer. WMAS har bett honom att bistå med att bjuda in talare, utforma konferensprogrammet samt agera konferencier och moderator under den första dagen av läkarkonferensen.

- Jag ser verkligen fram emot detta. Vi i ADFA har ju erfarenhet av behovet av vårdpersonal, både i krig- och naturkatstrofsituationer. Vi har gott samarbete med andra organisationer och ser fram emot att få det även med WMAS, säger Nuri Kino till Telgenytt. 

Samarbete och kulturarv i fokus

Förutom hälsovårdsfrågor, har WMAS också ett åtagande att återuppliva det gamla språket suryoyo/sureth och etablera det som ett modernt medicinskt språk. Som en del av detta arbete kommer en medicinsk ordbok på språket att presenteras under konferensen, något som tandläkaren Orhan Debasso från Stockholm särskilt lyfter fram.

Konferensen hålls i kyrkorna Mor Afrem och Mor Jacobs lokaler, och avslutas med en festlig tillställning i Blå hallen i Stockholms stadshus på lördagen.

Orhan Debasso och Fuat Oduncu. Foto: Alexander Isa.
Dela artikeln