Debatt
🕝 1 minuter
"INSÄNDARE: ”Välkommen hit, här är reglerna""
Publicerad 14 juni 2023 19:07
Uppdaterad 1 maj 2024 15:21
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Arkivbilder: Alexander Isa

Alla som kommer till Sverige ska mötas av möjligheter och av krav. Möjligheter att utbilda sig, starta på nytt och att förverkliga sina drömmar. Men också krav på att lära sig språket och om hur det svenska samhället fungerar.

Kunskaper i svenska och om vilka rättigheter och skyldigheter vi alla har i Sverige är nycklar för att klara integrationen. Den som inte kan språket och som inte har kunskap om hur svenska samhället fungerar får det svårt att utbilda sig, skaffa ett jobb och förverkliga sina drömmar. I dag har allt för många som bor i Sverige inte har språket med sig.

Liberalerna har drivit frågan om språk- och medborgarskapstest sedan 2002. Sverige är ett av få länder som ännu inte har infört språkkrav för de som kommer till landet. Att inte våga ställa krav eller förväntningar är att svika de som kommer hit.

I slutet av maj presenterades en utredning om att införa krav på kunskaper i svenska och om svenska samhället för att få permanent uppehållstillstånd. Liberalerna vill få detta på plats så snabbt som möjligt så att vi snabbt stärker integrationen. Integrationsskulden behöver minskas steg för steg.

Med de här förslagen vill vi säga till alla som kommer till Sverige och stannar: ”Välkommet hit, här är reglerna, nu kör vi!”. Det är en viktig signal om att det finns både möjligheter och förväntningar i Sverige.

Amir Jawad,
Riksdagsledamot Liberalerna

Metin Hawsho,
Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

(Annonslänk)

Dela artikeln