Debatt
🕝 2 minuter
"Insändare: Svenskheten har ingen hudfärg"
Publicerad 6 juni 2022 02:00
Uppdaterad 1 maj 2024 15:22
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

I Södertälje och i hela Stockholms län pågår idag medborgarskapsceremonier där nya medborgare välkomnas i vår gemenskap.

Liberalerna älskar Sverige och är stolta över att fler vill bli en del av vår gemenskap. Nya svenskar behöver dock mer än ceremoni med jordgubbstårta – de behöver en ärlig chans att bli en del av Sverige.

Liberalerna ställer varken upp på vänsterns eller högernationalisternas syn på svenskhet. De rödgröna vill att Sverige ska vara en kravlös gemenskap. De har länge sett mellan fingrarna på kriminella gängs, islamisternas och radikaliserade klaners maktanspråk. Tvärtom har de till och med har gött dessa separatister med bidrag. 

Samtidigt har högernationationalistiska krafter fått som de vill. Barn som växer upp i utsatta områden känner sig inte som svenskar.

”Lögner om att Sverige hatar muslimer har fått fäste i utsatta områden”

Högernationalisternas islamofobi och besatthet vid etnicitet gör att islamistiska lögner om att Sverige hatar muslimer har fått fäste i utsatta områden. Det är därför etnisk nationalism är en exkluderande återvändsgränd.

Svenskheten sitter inte i hur man ser ut eller vilken Gud man tillber. 

Liberalernas syn på svenskhet bygger på en värdegemenskap om allas lika värde, svenska språket, jämställdhet , yttrandefrihet och att man genom hårt arbete bygger en bättre framtid både för sig själv och landet.

Ett gemensamt samhälle som kombinerar krav med att vi tar hand om varandra. Det ska gälla även i utsatta områden. För det behövs en ny regering som tar tag i integrationen.

”Sverige ska ha några utsatta områden där separatisternas lagar gäller”

Liberalerna har en plan. Förortslyftet, att Sverige inte ska ha några utsatta områden där separatisternas lagar gäller. Vi vill satsa på fler poliser där de kriminella är som starkast, att alla lär sig svenska och att fler kan försörja sig själva. 

Det räcker inte att välkomna människor till Sverige med pass och jordgubbstårta men sen hålla dem utanför vår gemenskap. Inget barn föds till stenkastare, gängkriminell eller radikal islamist.

Alla barn och unga ska växa upp och känna att de tillhör Sverige. Vi ska välkomna alla människor att känna stolthet över vårt gemensamma samhälle. 

Robert Hanna, integrationpolitiskt talesperson (L) 

Metin Hawsho, gruppledare och riksdagskandidat (L)

Dela artikeln