Debatt
🕝 1 minuter
"Insändare: I Södertälje prioriteras inte cyklisterna"
Publicerad 19 juli 2022 12:00
Uppdaterad 1 maj 2024 15:22
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Skribenten vill se bättre gång- och cykelbanor i Södertälje. Foto: Alex Ataseven.

Ett av mina nyårslöften var att cykla mer under sommaren, så förra veckan tog jag i det och köpte en begagnad en. Men jösses så dåligt det är med cykelvägar i Södertälje.

Aldrig tidigare tänkte på det tidigare, men insåg det redan första morgonen till jobbet med min nya tvåhjuling, hur dåligt cyklister tas hand om i Södertälje.

Jag kände mig nästintill som en ligist när jag slingrade mig mellan folk på trottoaren för att inte köra på någon. Och jag blev nästan påkörd av en person som kom i 10 knop på sin el-sparkcykel, men det var inte medvetet gjort.

Han gjorde ju precis som jag, sick-sacka sig mellan gångtrafikanterna.

Vägen över klaffbron är ämnad för cyklister och gångtrafikanter, men den dåliga markeringen på asfalten uppmärksammas inte av folk som oavsiktligt går på cyklisternas sida. Till deras försvar så är vägen knappt målad. Pinsamt Södertälje kommun.

Politikerna behöver inte gå långt för att bekräfta mina påstående. Ta en bara en titt utanför er dörr. Tunneln från centralstationen till Stadshuset. Bedrövligt markerat i tunneln, och belyst för den delen.

Tunneln mot stadshuset. Foto: Alex Ataseven.

Att samspela med andra trafikanter i Södertälje är nästintill omöjligt. Det är en tidsfråga innan det sker en allvarlig olycka.

Södertälje behöver bättre kommunikationsvägar för cyklister och förtydliga markeringen för befintlig vägar.

Och kommunen bör ta fram en ordentlig plan för att utveckla stadens cykelnät med cykelbanor och cykelfält.

En Miljöpartist som vill se ändring.

Dela artikeln