Debatt
🕝 3 minuter
"INSÄNDARE: För (S) gäller alltid makten framför allt"
Publicerad 5 mars 2024 18:42
Uppdaterad 1 maj 2024 15:20
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Kommunstyrelsens ordförnde, Boel Godner (S).
Foto: Lucas T

”Boel Godner (S) säger sig alltid agera för Södertäljes bästa. Men sätter det socialdemokratiska (makt)partiet framför allt annat”, det skriver Kristdemokraten Mats Siljebrand.

Nyligen försvarade en tårögd Magdalena Andersson (S) riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) när statsminister Ulf Kristersson (M) i en riksdagsdebatt konstaterade att de råder ”en viss terrorromantik inom vissa socialdemokratiska kretsar”. Andersson kallade det grundlösa och ”bisarra” anklagelser, men när fler komprometterande uppgifter uppdagades blev förtroendet för El-Haj plötsligt förbrukat. Nu går stora gråtvalsen inom socialdemokratin när han vägrar ställa sin plats till förfogande och väljer att bli så kallad politisk vilde i Sveriges högsta beslutande församling.

Bakgrunden är som bekant att den hyvens fackföreningskillen, trots avrådan från högsta ort, deltog i den Europeiska palestinska konferensen i Malmö maj 2023. Här poserade El-Haj med Amin Abu Rashed, anklagad för kopplingar till terrorstämplade Hamas. Detta hade dock ledningen fördragsamhet med, förmodligen för att El-Haj drar ett icke oansenligt antal röster. Utan att lyckas särskilt väl försökte han sedan att gjuta olja på vågorna i en DN-intervju med uttalandet ”Man får inte döda civila, även om de är judar”.

(Annonslänk)

Men droppen som fick bägaren att rinna över var Expressens avslöjande i februari att El-Haj 2017 ”off the record” försökte förmå Migrationsverket att bevilja en asylansökan för en ultrakonservativ egyptisk imam. Denne har bland annat hyllat det Muslimska brödraskapet, som beskrivit förintelsen som ett gudomligt straff mot judarna. Samma dag som publiceringen uppmanades El-Haj av partiet att avsäga sig sin stol på Helgeandsholmen (även om ledande företrädare känt till händelsen sedan flera år tillbaka).

Gruppledaren Lena Hallengren (S) menade att ”om man ställer upp som kandidat i ett parti och sedan lämnar partiet tror jag att alla är överens om att man bör lämna platsen när man lämnar partiet”. Och Joakim Sandell, ordförande för S i Malmö, uppmanade El-Haj att följa sin kandidatförsäkran, ”där man lovar medlemmarna att om man lämnar partiet lämnar man också uppdraget man fått av partiet. Min bestämda uppfattning är att man ska hålla det man lovat”.

Boel Godner (S) välkomnade varmt två vildar – och plötsligt var förtroendeavtal med det egna partiet och att hålla vad man lovat ingenting värt.

Detta för oss osökt över till vad som utspelades i Södertälje efter valet hösten 2022. När kommunfullmäktige samlades den 17 oktober för att konstituera sig och den nya politiska majoriteteten formellt se dagens ljus – M, KD, L med stöd av SD och RP – kreverade den politiska bomben – två representanter från KD tog steget över till det röda laget.

Boel Godner (S) välkomnade varmt två vildar – och plötsligt var förtroendeavtal med det egna partiet och att hålla vad man lovat ingenting värt. Det uttrycktes förnöjt att man kommer från hela Sverige för att inspireras av den politiska lösningen i Södertälje.

Tidigare bestod koalitionen av Martin Ahlman (KD) och David Winerdal (KD), Lars Greger (MP), Tage Gripenstam (C), Linda Sjögren (V) samt Boel Godner (S). Slutligen bildade Socialdemokraterna en majoritet tillsammans enbart med Moderaterna och Miljöpartiet.
Bild/Foto: Centerpartiet Södertälje

Det som stod i blickfånget var inget mindre än ett korthus – en bräcklig majoritet som riskerade att falla samman så fort en vilde inte behagade infinna sig till ett fullmäktigesammanträde. Och korthuset imploderade mycket riktigt när C och V, inklusive vildarna, osentimentalt kastades ut i kylan och Godner tog M i sin famn.

Men Godner är inte ensam om att ta stöd av partilösa för att behålla makten. Det gjorde såväl Stefan Löfven (S) som Magdalena Andersson under uppseendeväckande former förra mandatperioden. Då uppvaktades vänstervilden Amineh Kakabaveh för att de skulle kunna klamra sig fast vid den åtråvärda statsministerposten. I den andra uppgörelsen handlade det om – hör och häpna – skarpa utfästelser om minoritetsregeringens utrikespolitik.

Vad lär vi oss då av alla spillda krokodiltårar över kandidatkontrakt och vildar? Jo, rikspolitikern Magdalena Andersson säger sig alltid agera för Sveriges bästa och hennes lokala kollega Boel Godner alltid för Södertäljes bästa. Men ärligt talat, det dessa båda frontfigurer alltid sätter framför allt annat är det socialdemokratiska (makt)partiet.

Mats Siljebrand
Kristdemokraterna Södertälje

Dela artikeln