Insändare
🕝 2 minuter
"INSÄNDARE: Elever ska bli mätta – inte bli försökskaniner för klimatmål"
Publicerad 15 oktober 2025 16:30
Uppdaterad 15 oktober 2025 16:30
Genrebild: Creative Commons
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

"Våra elever förtjänar en varierad, näringsriktig och mättande kost – där kött fortsätter att vara en naturlig och viktig del.", skriver Johan Österlund, Ungsvenskarna Södertälje-Botkyrka.

Av alla saker kommunen kunde göra fel, trodde vi inte att det skulle gälla våra barns kost. Men det är kommunens plan – om vi ska tro majoritetens uppföljning av lokala miljö- och klimatmål. Där står det att kommunen önskar att barn i skola och gymnasium ska äta mindre kött fram till 2030.

Vi ifrågasätter inte att en mer växtbaserad kost kan vara näringsriktig – men det kräver stor kunskap, planering och resurser för att säkerställa att barn får i sig allt de behöver. Växande barn behöver en varierad kost med mineraler, vitaminer, kolhydrater och protein. Med andra ord, den beprövade svenska tallriksmodellen. Den har länge varit en ledstjärna i våra skolor, just för att den garanterar att eleverna får en balanserad kost som ger energi att orka skoldagen och möjlighet att växa och må bra.

"Måste hanteras med försiktighet och inte drivas av symbolpolitik"

Kött, särskilt vårt svenska kött, är en viktig och naturlig del av denna balans. Det innehåller lättupptagligt järn, B12 och andra näringsämnen som kan vara svåra att ersätta helt med växtbaserade alternativ. Ny forskning från Lunds universitet visar att mer än var tredje gymnasietjej lider av järnbrist – cirka 38 procent – och andelen är betydligt högre bland vegetarianer och veganer. Det visar att näringsfrågan måste hanteras med försiktighet och inte drivas av symbolpolitik.

Det är alltså inte köttet i sig som är problemet – utan politiseringen av maten. Som i många andra fall handlar det här inte om fakta eller vetenskap, utan om att följa klimatmål som ofta saknar verklighetsförankring. Självfallet ska kommunen arbeta för miljön, men inte på bekostnad av barns hälsa och välmående. På samma spår faller dessvärre många vegetariska rätter in i kategorin av “främmande” maträtter som barn- och ungdomar helt enkelt inte tycker är gott. Barn i skolan ska erbjudas en god, näringsrik och varierad kost som ger energi och stödjer deras utveckling och inlärning.

Vi inom Ungsvenskarna anser att detta är en felprioritering och uppmanar den politiska majoriteten att tänka om. Skolmatspolitiken måste utgå från näringslära, inte klimatideologi.  

Våra elever förtjänar en varierad, näringsriktig och mättande kost – där kött fortsätter att vara en naturlig och viktig del.

Johan Österlund
Ungsvenskarna Södertälje-Botkyrka

Dela artikeln