Uppdaterad 16 september 2024 08:00
Energimyndigheten har beslutat att stödja Söderenergis bio-CCS-projekt med 75 miljoner kronor. Projektet syftar till att minska koldioxidutsläpp genom att avskilja och lagra biogen koldioxid.
Söderenergi fortsätter sitt arbete för att skapa negativa utsläpp och minska koldioxidhalten i atmosfären genom sitt bio-CCS-projekt. Tekniken innebär att biogen koldioxid, som redan bundits under materialets livstid, avskiljs och lagras. Målet är att nå en kapacitet på 500 000 ton infångad koldioxid per år från 2030, vilket skulle ge ett betydande bidrag till Sveriges klimatmål.
- Det övergripande målet för den här fasen är att Söderenergis styrelse ska kunna fatta ett investeringsbeslut för driftsättning år 2030. Det innebär att hela värdekedjan för bio-CCS behöver komma på plats. Förutom den nya anläggningen vid Igelstaverket ingår lösningar som säkrar transporter och kapacitet för geologisk lagring för den avskilda koldioxiden. Dessutom måste hela värdekedjan för de negativa utsläppen certifieras så att de blir kvalitetssäkrade och kan säljas, säger projektägare Leif Bodinson.
Energimyndigheten har nu beslutat att bidra med 75 miljoner kronor till nästa fas av projektet, där Söderenergi ska ta fram ett investeringsunderlag. Projektet, som startade 2020, har redan nått flera viktiga milstolpar, bland annat öppnades upphandlingen av projektering under sommaren 2024. Söderenergi planerar också att lämna in en tillståndsansökan till Mark- och miljödomstolen vid årets slut.
För att Sverige ska nå sitt klimatmål om noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045, och därefter skapa negativa utsläpp, är tekniker som bio-CCS avgörande. EU och FN klimatpanel IPCC ser tekniken som en viktig del i att nå globala klimatmål, och Sveriges regering har avsatt statliga medel via Energimyndigheten och Industriklivet för att stödja utvecklingen.
- Vi vet att vi kan göra skillnad, det är därför vi satsar på bio-CCS. Förutsättningarna för att kunna producera negativa utsläpp via avskiljning av koldioxid vid Igelsta kraftvärmeverk är bland de bästa i Sverige. Igelstaverket har också en egen hamn med direkt tillgång till Östersjön. Det gör Söderenergi till en stark aktör för att ta täten inom utvecklingen av negativa utsläpp. Energimyndighetens stöd hjälper oss en bra bit på väg, men hälften av de pengar som behövs i den här projektfasen kommer att finansieras på annat sätt, säger Leif Bodinson.