Uppdaterad 5 januari 2025 05:00
En utbildning i honungsprovning arrangerades nyligen i Mölnbo och blev en succé bland biodlare. Utbildningen syftar till att stärka biodlare i att hålla egna provningar och förmedla kunskap om honungens smakvariationer.
Satsningen "Konsten att prova honung," arrangerad av Svenska Bin, har lockat biodlare från hela landet, inklusive Södertäljeområdet. Ett av stoppen för utbildningsturnén var Långbro gård i Mölnbo, där biodlare fick chansen att fördjupa sin förståelse för honungens smakvariationer och sensoriska egenskaper.
- Biodlarna som varit med på utbildningarna har varit enormt engagerade och många har berättat hur de direkt sett nyttan och använt kunskaperna i egna provningar på hemmaplan, säger Sanna Ohlander, som varit projektledare för Svenska Bin.
Honungens smak påverkas av plats, säsong och nektarkälla – och att förstå dessa skillnader kan ge honungsproducenter en värdefull fördel. Under utbildningen fick deltagarna lära sig att beskriva honungens doft, smak och utseende, och de fick praktiskt prova olika honungssorter. Fem sorter testades, från mild till stark, samt olika konsistenser som flytande, kristalliserad och ympad honung. Även en så kallad fuskhonung ingick i provningen för att belysa vikten av äkta honung.
– Alla larm om importerad fuskhonung som varit i media denna sommar visar att det behövs mer kunskap om vår lokala honung, säger Ohlander.
Turnén har gjort flera stopp runt om i Sverige, från Skåne till Falun, och Mölnbo i Södertälje kommun var en av de utvalda platserna. Totalt har nära 250 biodlare deltagit i utbildningen, som nu även finns tillgänglig digitalt via YouTube för att nå ännu fler intresserade.
- Jag tror inte folk i allmänhet vet hur spännande sorter som finns här i landet, och hur stor smakrikedom vår svenska flora bjuder på. Allt från den ljusa lindhonungen med arom av mint till den kraftfulla mörka ljungen som kommer nu på hösten. Det är vår mission att sprida kunskap om Honungslandet Sverige. Det är otroligt viktigt att vi väljer riktig honung, en produkt som kommer 100 procent från bina, och inte är utspädd eller förfalskad, säger Sanna Ohlander.
Satsningen är en del av Svenska Bins mål att lyfta fram den svenska honungen och inspirera biodlare att kommunicera dess unika egenskaper till kunder. För Södertälje och Mölnbo visar evenemanget på områdets roll som en del av Sveriges växande intresse för lokalt producerade och hållbara livsmedel.