🕝 2 minuter
Hon blev ögonvittne till fritagningen i Södertälje
Publicerad 13 april 2023 12:52
Uppdaterad 7 juni 2023 10:35

Foto: Shamash Oyal / Daniel Ekendahl.

På torsdagsförmiddagen fritogs en dömd 17-årig mördare i Södertälje. Jeanette Nilsson blev vittne till hela händelsen. – Jag tog det inte på allvar, säger hon till Telgenytt.

Klockan 09:50 aktiverade Kriminalvården överfallslarmet när två maskerade personer fritog en dömd mördare. När Kriminalvårdspersonalen, tillsammans med fången klev ut ur fordonet på Lovisinsgatan, körde en mörk Mercedes fram i hög hastighet som enligt uppgifter ska vara stulen.

Södertäljebon Jeanette Nilsson blev vittne till hela fritagningen.

– Jag skulle gå på studiebesök här och när jag precis kommer upp för backen så bromsar en bil in, en svart mörkblå bil och två maskerade personer kliver ut, säger hon till Telgenytt.

Gärningspersonerna ska därefter sprungit runt Kriminalvårdens vita skåpbil, enligt uppgifter beväpnande med vapen, och fritar den dömde mördaren och sedan avviker sig från platsen.

Polisen på plats vid Lovisinsgatan i centrala Södertälje. Foto: Shamash Oyal

– Jag själv såg inte att de bar på vapen, men någonting höll de i händerna. Men det tog bara några sekunder och sedan körde de iväg i en slags kombi, säger Nilsson.

Men Jeannette Nilsson uppfattade inte där och då att det rörde sig om en fritagning, utan fick veta det senare när hon läste det på nyheterna.

– Jag såg inte själva fritagningen, men att de hade masker för ansiktet. Det var inga höga smällar, inget skrik eller höga ljud. Det var därför jag inte tog det på allvar, säger Jeanettes Nilsson till Telgenytt.

Mördaren, en 17-årig pojke, är intagen på SiS i Södertälje och befann sig med kriminalvårdspersonalen i centrala Södertälje för ett läkarbesök. Han dömdes för drygt en månad sedan till 2 år och 11 månader till sluten ungdomsvård för mordet på trebarnspappan och ordningsvakten Fredrik Andersson på Delta gym i Stockholm.

Enligt kriminalvårdens uppgifter var han bojad när han var på väg in till tandläkaren på grund av att han ansågs vara rymningsbenägen. En polisjakt pågår fortfarande.

17-åringen vid mordet i Stockholm. Bild: Ur polisens förundersökning

Dela artikeln