🕝 1 minuter
Höjer säkerheten efter fritagningen i Södertälje
Publicerad 11 juni 2023 13:00
Uppdaterad 11 juni 2023 13:11

Foto: Daniel Ekendahl/Ur polisens förundersökning

En dömd mördare fritogs i samband med ett läkarbesök i centrala Södertälje. Nu har Kriminalvården fattat beslut om åtgärder som ska höja säkerheten vid transporter, rapporterar SVT.

– Efter fritagningen i Södertälje har vi valt att stripa av ett x antal fordon för att göra oss inte fullt lika synbara, säger Magnus Brusbäck, chef på Kriminalvårdens nationella transportenhet i Stockholm, till SVT.

Det var på torsdagsförmiddagen den 9 april som maskerade personer fritog den 17-åring som blivit dömd för mordet på trebarnspappan och ordningsvakten Fredrik Andersson i Stockholm.

Det var under en transport till tandläkaren i centrala Södertälje klockan 09:50 som fritagningen inträffade. När kriminalvårdspersonalen, tillsammans med fången som var placerad på SiS i Tysslinge, klev ur fordonet på Lovisinsgatan, körde en mörk bil fram i hög hastighet, vilken enligt uppgifter ska ha varit stulen. Två maskerade personer klev ut ur fordonet, beväpnade och hotade kriminalvårdspersonalen mitt på öppen gata. Därefter flydde de, tillsammans med den dömde mördaren, från platsen men greps några dagar senare i Strängnäs.

Efter fritagningen i Södertälje ställde Kriminalvården tillfälligt in alla planerade sjukvårdstransporter som en säkerhetsåtgärd. Nu har beslut fattats om åtgärder som syftar till att höja säkerheten vid transporter. Bland annat kommer Kriminalvården att ha möjlighet att använda civila bilar och civil personal. För att minska risken för fritagningar kommer en del av Kriminalvårdens fordon nu att anonymiseras, rapporterar SVT.

– Alla emblem, loggor och märkning kommer att tas bort helt enkelt, säger Magnus Brusbäck.

Läs även:

(Annonslänk)

Dela artikeln