Södertälje kommun
🕝 2 minuter
NY STATISTIK: Högsta lärarbehörigheten på nio år i Södertälje
Publicerad 8 juni 2024 13:00
Uppdaterad 8 juni 2024 13:52
Foto: Liza-Simonsson

Södertälje skolelever får allt fler behöriga lärare i klassrummen. Enligt ny statistik når lärarbehörigheten i Södertälje sin högsta nivå sedan 2014.

För att belysa de regionala skillnaderna har Sveriges Lärare sammanställt detaljerade rapporter för samtliga kommuner. Dessa rapporter innehåller analyser över lärarbehörighetens utveckling och en sammanställning av alla skolor inom varje kommun.

Rapporter visar glädjande statistik för vårdnadshavare i Södertälje. Lärarbehörigheten i Södertälje kommun har nått den högsta nivån på över nio år, visar färska siffror från Skolverket. I oktober 2023 hade 70 procent av grundskollärarna i kommunen lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Detta är en ökning med en procentenhet jämfört med föregående år och den högsta andelen sedan 2014.

– Det är positivt att behörigheten i Södertälje ökar, men läget i landet är samtidigt allvarligt. Läraryrkets status måste återupprättas, något som bara kan ske genom rejäla satsningar på lön, arbetsmiljö och kompetensutveckling. Både staten och arbetsgivarna har ett stort ansvar att ta, säger Anna Olskog.

Denna utveckling i Södertälje följer den nationella trenden. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 71,5 procent, en liten ökning från tidigare år. Av totalt 739 heltidstjänster inom grundskolan i Södertälje, motsvarande 809 lärare, hade 514 lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Södertäljes lärarbehörighet är nära rikssnittet, och kommunen rankas som nummer 142 av landets 290 kommuner. Vadstena toppar listan med 90 procent behöriga lärare, medan Ragunda ligger lägst med endast 44 procent.

– Det är ett stort underbetyg till likvärdigheten i svensk skola att det ser så olika ut på olika skolor och i olika delar av landet. På sikt måste staten ta huvudansvaret för såväl finansieringen som lärarförsörjningen, säger Anna Olskog.

I Stockholms län har lärarbehörigheten ökat med minst en procentenhet i 15 av 26 kommuner, med de mest betydande förbättringarna i Sollentuna. Däremot har andelen behöriga lärare i Nykvarn minskat avsevärt.

Dela artikeln