🕝 1 minuter
Hennes företag vann tävling under Science Week
Publicerad 19 februari 2024 09:30
Uppdaterad 19 februari 2024 02:54

Adsorbis vd, Hanna Johansson. Pressbild

Adsorbi, ett innovativt startup inom biobaserad luftrening, vann första pris i Södertälje Science Parks pitchtävling. Deras unika lösning syftar till att ersätta fossilt kol i luftfilter med ett miljövänligare, biobaserat material.

Under den nyligen avslutade Science Week i Södertälje, stod Adsorbi som segrare i en spännande pitchtävling för startupbolag. Företaget, som specialiserar sig på utvecklingen av biobaserade material för inomhusluftrening, imponerade juryn med sin miljövänliga och innovativa affärsidé.

Hanna Johansson, VD för Adsorbi, presenterade företagets koncept: att ersätta traditionellt fossilt kol i gasfilter med ett hållbart, biobaserat alternativ. Denna teknik har potentialen att signifikant minska miljöpåverkan från inomhusluftrening, ett område där fossilt kol annars bidrar negativt till klimatet.

För sin framstående innovation belönades Adsorbi med ett förstapris på 100 000 kronor, avsett för konsultering inom affärsutveckling. Evenemanget lyfte även fram andra innovativa startups, såsom Safety by Cilia, som erhöll ett andra pris för sitt arbete med överfallslarm integrerade i smycken.

Foto: Metsä Spring

Fick in miljonbelopp från investerare.
Sommaren 2023 säkrade Adsorbi 4,2 miljoner kronor i en såddfinansieringsrunda från bland annat Metsä Spring och Chalmers Ventures, vilket markerar början på deras resa för att revolutionera marknaden för luftrening med sin patenterade cellulosafilterteknik.

– Vi är mycket nöjda över att bli minoritetsägare i Adsorbi som har en mångsidig och gedigen forskningsbakgrund och ett affärsinriktat grundarteam. Med Adsorbi i vår portfölj är vi ännu ett steg närmare att ta bort fossilbaserade material från vardagsprodukter, sade Niklas von Weymarn, VD på Metsä Spring i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Dela artikeln