🕝 1 minuter
Hemma hos familjen Hörling
Publicerad 13 maj 2021 02:00
Uppdaterad 24 september 2022 15:55

Bara en liten bilväg från Södertälje, ute i Jumstaberg, möts vi av ett vackert bygge. Uppe på en liten kulle stoltserar Dennis Hörlings mörka villa i trä. 

Här har villan en fin utsikt med ett stort trädäck, för att kunna njuta av solen under fina sommardagar. Men det är inte därför vi är här. Vi är inte här för att njuta av solen, vädret eller det fina trädäcket. Vi är här för att ta en titt på Dennis nya Orangeri. Orangeriet har han själv designat och byggt väldigt vackert och kreativt.

Ett Orangeri är i grund och botten tänkt att användas som ett slags växthus för exotiska träd och frukter, som inte klarar av den hårda vintern i Sverige. Här finns apelsiner och andra citrusfrukter och namnet Orangeri kommer just från ordet apelsin; orange på franska.

Skillnaden mellan ett växthus och ett Orangeri är att det förstnämnda är en plats för odling. I ett Orangeri har man möjlighet till att värma upp rummet och på så vis kan känsliga växter övervintra och överleva den svenska kalla vintern.

På senare år har idéen och intresset, om att bygga ett Orangeri längst husfasaden växt allt större i Sverige. Det har gjorts plats för köksmöbler, rejäla långbord för härliga tillställningar, fåtöljer för att sitta och njuta av en god kopp kaffe och lyssna till det smattrande regnet som slår mot fönsterpartierna. Möjligheterna är oändliga och det vet Dennis Hörling om.

Dennis kompletterade sin villa med att skapa ett fantastiskt uterum, där han kombinerar sitt Orangeri med förvaring för fina växter och för härligt umgänge med familjen.

Här möts vi av gröna växter och mysiga möbler, som är dekorerade med renfjäll. Dennis har verkligen lyckats skapa en magisk miljö, där han kan njuta av en god kopp kaffe med familjen och av utsikten till en bar himmel en härlig sommarkväll.

Det syns på långa vägar att Dennis Hörling är stolt över sitt bygge och det förstår vi självfallet.

Text: ERIC GERMUNDSSON

Dela artikeln