🕝 4 minuter
Hemester fortsatt populärt - redaktionens 4 bästa hemestertips
Publicerad 13 juni 2024 01:00
Uppdaterad 13 juni 2024 15:59

Allt fler svenskar väljer hemester i år. Vi på redaktionen listar här våra fyra bästa tips för en lyckad semester på hemmaplan.

Hemester blev ett populärt uttryck när coronapandemin slog mot Sverige. Allt fler blev tvungna att spendera sin sommarsemester i eller i närheten av hemmet, vilket ledde till att många upptäckte de pärlor som faktiskt finns på hemmaplan.

Hemester fortsätter vara en stark trend under sommaren 2024. Den främsta orsaken bakom denna utveckling pekas ut som de senaste årens ekonomiska läge, med inflation och höga räntor.

Enligt en undersökning från Länsförsäkringar kommer över hälften av de tillfrågade svenskarna att spendera semestern inom landsgränserna. 41 procent svarar att de kommer ha en hemester och 21 procent planerar att vara i sitt fritidshus i Sverige.

Är du en av de svenskar som planerar en semester i Sverige i år? Här går vi igenom fyra aktiviteter som passar perfekt på hemestern och i fritidshuset.

Skytteaktiviteter
Om ni vill prova något annorlunda och spännande vid sommarstugan är skytteaktiviteter ett bra tips. Att köpa luftgevär hos Frysen Airsoft och lära sig grunderna i skytte är både roligt och utmanande, och det kan göras på ett tryggt sätt med rätt försiktighetsåtgärder.

Först och främst är det viktigt att förstå grunderna i säker vapenhantering. Som förälder bör man lära sina barn att alltid peka geväret i en säker riktning, aldrig sikta på människor och att hålla fingret utanför avtryckaren tills man är redo att skjuta. Det är också viktigt att bära skyddsutrustning, som skyddsglasögon, för att förhindra skador.

Skjutövningar kan göras med ett eller flera mål som placeras på säkert avstånd. Det finns dessutom olika varianter av luftgevär, som passar både nybörjare och mer erfarna skyttar. Ni kan också se till att få råd kring vilka typer av mål och kulor som är bäst lämpade för olika nivåer.

För barnen är det både roligt och pedagogiskt att lära sig träffa måltavlor. Börja med enkla och stora mål och låt dem öva sig på att sikta och skjuta. Gradvis kan man introducera mindre och mer utmanande mål. Genom att göra det på ett säkert sätt kan barnen utveckla både tålamod och noggrannhet, samtidigt som de lär sig respekten för vapen.

Vattensporter
När sommarsolen värmer och vattnet glittrar inbjudande finns det få saker som slår en dag fylld med vattensporter. Det är inte bara uppfriskande utan också ett fantastiskt sätt att vara aktiv och njuta av naturen.

Simning är kanske den mest självklara aktiviteten. Det kräver ingen utrustning och ger både motion och svalka. Tänk dig att du dyker ner i en sval sjö en varm sommardag, känner vattnets omedelbara lindring och flyter viktlös medan molnen passerar ovanför.

Att glida fram över vattnet i en kanot eller kajak, med årorna som tyst bryter vattenytan, är också något som ger en fantastisk känsla av frihet och närhet till naturen. Upptäck små vikar, följ strömmarna och pausa på gömda stränder. Paddling kan vara ett soloäventyr eller en aktivitet att dela med vänner och familj.

Och för dig som uppskattar en lugnare, mer meditativ aktivitet finns fiske. Tidiga morgnar vid sjön, med dimman som sakta lyfter och fåglarnas sång i bakgrunden, skapar en fridfull miljö för att kasta ut linan och vänta på att fisken ska nappa. Fiske är mer än bara en sport – det är ett sätt att koppla av och bli ett med naturen.

Matlagning utomhus
En av de största glädjeämnena med att vara vid sommarstugan är att laga mat utomhus. Det finns något magiskt med att förbereda och njuta av måltider i det fria, omgiven av naturens ljud och dofter.

Ge er ut i naturen och prova att laga mat över öppen eld. Ett klassiskt recept är kolbullar, som tillagas i en gjutjärnspanna direkt över elden. Du kan också göra folieknyten med potatis, grönsaker och kryddor – bara packa in ingredienserna i aluminiumfolie och lägg dem i glöden tills allt är genomlagat.

En annan enkel men utsökt rätt är grillad fisk. Om du har turen att fånga din egen fisk, rengör den och fyll den med färska örter, citron och lite smör innan du grillar den. Servera med en fräsch sallad och nybakat bröd.

Kreativa projekt
Att tillbringa ledig tid vid sommarstugan är en fin möjlighet att ta sig an nya kreativa projekt som både är roliga och avkopplande. Här är ett par förslag som kan inspirera till meningsfulla aktiviteter.

För den konstnärlige är målning en underbar aktivitet. Sätt upp ett staffli utomhus och låt landskapet runt omkring inspirera dig. Måla av sjön, skogen eller solnedgången. Om du inte har målat förut, prova med akvarellfärger som är enkla att använda och ger ett vackert resultat.

Ett byggprojekt kan också vara stimulerande. Bygg en fågelholk, ett utebord eller varför inte en hammock att slappa i under de varma sommardagarna? Små byggprojekt kan ofta genomföras med enkla verktyg och grundläggande material och resultatet blir något du kan njuta av och vara stolt över.

Låt dig inspireras
Oavsett vad du väljer, är de aktiviteter vi berättat om perfekta för att skapa minnesvärda stunder och ge er möjlighet att njuta av fina stunder på hemestern. Naturligtvis finns det mycket mer att hitta på, som att ge sig ut på upptäckarfärd i naturen, till fots eller på cykel, eller att ägna sig åt klassikerna kubb eller brännboll.

Något annat som kan vara kul är att anordna en tävling där familjemedlemmarna kämpar i olika grenar som kan variera stort. Men glöm för all del inte att bara koppla av också, så att ni kan återvända utvilade till vardagen när hemestern är slut.

 

 

Dela artikeln