🕝 1 minuter
Hem & Hyra om Hembla - Svartuthyrningen i Södertälje
Publicerad 16 juni 2021 02:00
Uppdaterad 16 juni 2021 02:00

Hem & Hyra har sedan tidigare skrivit om bostadsbolag som agerar för att få bort den olovliga andrahandsuthyrningen i sina lägenheter. Men frågan är om någon har gått så systematiskt till väga som Hembla, skriver Hem & Hyra på hemsidan.

Under våren har bostadsbolaget rensat sina bestånd i Södertälje och Järva i jakten på hyresgäster som är felaktigt folkbokförda. Totalt har 3 335 hyresgäster kontrollerats i Södertälje och 3 281 stycken på Järva.

Resultatet är att 41 hyresgäster har blivit uppsagda i Södertälje medan 58 hyresgäster har blivit uppsagda i Järva.

Imran Raza är områdeschef i Södertälje för Hembla. Han berättar att Hembla har gått igenom listan med hyresgäster som är felaktigt folkbokförda för att se om det finns någon förklaring till varför de inte är folkbokförda i sin lägenhet.

Det kan till exempel vara att de har skyddad identitet eller har fått lova att hyra ut i andrahand.


– När vi tagit bort dem där det finns en förklaring till varför de inte är folkbokförda i sin lägenhet så hade vi kvar 41 hyresgäster som vi nu sagt upp, säger han.

Mikael Röjdemark, förvaltningschef på Hembla, berättar att tanken är att bolaget ska genomföra en folkbokföringskontroll av alla hyresgäster i bolagets bestånd som består av 21 400 lägenheter.

– Att få bukt med olovlig andrahandsuthyrning är viktigt och ökar tryggheten. Alla lägenheter som blir lediga efter uppsägningarna kommer att förmedlas till bostadsköande via Stockholms Bostadsförmedling. Förra året lämnade vi 808 lägenheter till kön, säger han.

Dela artikeln