🕝 2 minuter
Här visar Södertäljeelever experiment för nobelpristagare
Publicerad 13 december 2022 17:00
Uppdaterad 13 december 2022 16:29

Foto: Privat.

I helgen framförde elever från Lina grundskola ett experiment vid Nobelprisutdelning i Stockholm. Ett tillfälle som möjliggjordes tack vare läraren Vesna Ramovic som hyllats för sitt arbetssätt att involvera elever i undervisningen.

Fredagen den 9 december befann sig lärarna Vesna Ramovic och Jennifer Anter i den brittiska ambassaden med sina eleverna från grundskolan i Lina, Bronaya Al-Jumaili, Leyona Can, Marius Qaseer och Lucio Koraag.

Där fick de mingla med gäster, träffa nobelpristagaren och slutligen utföra ett eget experiment som de döpt till elefanttandkräm.

Södertäljeeleverna fick stor uppmärksamhet under nobelprisutdelning. Foto: Privat.

– Alla blev nyfikna på experimentet och ställde frågor till eleverna och nobelpristagaren blev imponerad av hur fantastiskt duktiga eleverna var, säger läraren Vesna Ramovic till Telgenytt.

Vesna Ramovice är en erfaren lärare med 12 år i bagaget. När Kemilärarnas resurscentrum efterfrågade en engagerad lärare som jobbar på en icke privilegierad skola, där alla föräldrar inte har en akademisk utbildning, blev hon varmt rekommenderad av Maria Weiland från kommunen.

Weiland, som är utvecklingslärare och doktorand på Södertälje kommun samt Stockholms universitet, uppmärksammade Ramovic när de för några år sedan arbetade ihop.

Jennifer Anter, Bronaya Al-Jumaili, Leyona Can, Marius Qaseer, Lucio Koraag och Vesna Ramovic. Foto: Privat.

– Hon gillade mitt sätt att arbeta på och sättet att inkludera och motivera eleverna, berättade Ramovic i slutet på november till Telgenytt.

Ramovic fick uppdraget att välja ut fyra elever för att delta vid Nobelprisutdelningen och valde elever som utmärkt sig inom No-ämnen. På plats fick de bland annat träffa förra årets Nobelpristagare, David W.C. MacMillan, samt visa ett experiment som hör ihop med det han fick pris för.

När det var dags för uppvisning visade eleverna på lugna nerver och såg fokuserade ut genom hela experimentet, något de även fick beröm för.

Men innan de tackades av gav nobelpristagaren sitt tips till Södertäljeeleverna.

– Han tyckte inte att de såg stressade ut utan de log hela tiden under experimentet, att det är de som kemi går ut på – att ha det roligt. Han tipsade om att lägga jod istället för väte peroxid nästa gång, då smäller det upp till taket, säger läraren Vesna Ramovic till Telgenytt.

Under Nobelprisutdelning i brittiska ambassaden. Foto: Privat.

Dela artikeln