🕝 3 minuter
Här besöker ministern Johan Pehrson(L) Ica Maxi och Nobina
Publicerad 14 februari 2023 14:50
Uppdaterad 14 februari 2023 18:23

Foto: Alexander Isa

Under måndagen besökte arbetsmarknads- och integrations ministern Johan Pehrson (L) Södertälje. Bland annat fick han arbeta på Ica Maxi Vasa Handelsplats och köra en av Nobias nya bussar.

Syftet med besöket är att få bild av ”verkligheten” på arbetsmarknaden samt en djupare förståelse för olika branscher och deras förutsättningar och problem kopplat till arbetsmarknaden. På måndagsförmiddagen besökte Pehrson Nobina, som just nu lider av brist på busschaufförer, där han fick testa att köra en av deras nya bussar.

För att vända på trenden och få ut fler i arbetsmarknadens anser Liberalernas partiledare att det är viktigt med riktade insatser mot yrken som har brist på kompetens, och ett långsiktigt arbete som den främsta lösning. Fokus på fortsatta bra gymnasieutbildningar och vuxenutbildningar, samt att de som inte kan det svenska språket så bra ska ha möjligheten att kombinera både språkinlärning och arbete.

– Det är viktigt med en bra grundutbildning, men har man missat det för att livet varit hårt ska möjligheten finnas för att skaffa en vuxenutbildning, säger Johan Pehrson (L).

Efter besöket hos bussbolaget Nobina bar det vidare mot Ica Maxi med Liberalernas gruppledare i Södertälje,Metin Hawsho, och representanter från Arbetsförmedlingen. Där togs ministern emot av ICA-handlaren Jonas Berg som brinner för arbetsmarknadsfrågor och integrationsfrågor.

ICA-handlaren Jonas Berg tog emot arbetsmarknads- och integrations ministern Johan Pehrson (L). Foto: Alexander Isa.

Berg har sin verksamhet mellan Geneta och Hovsjö och har ett långt arbete bakom sig för bryta utanförskap. På sin verksamhet, Ica Maxi Vasa, håller han dörren öppen för att inkludera människor och ger dem en chans. Bland annat genom projektet K2 har han hjälpt över 70 procent av deltagarna ut på arbetsmarknaden.

– Vi har möjligheten att ta emot både nyanlända och folk som varit arbetslösa under en långt tid, alla funkar i en sådan miljö. Sedan kanske de inte är hundraprocentiga i början, men det är inte det viktiga, utan det viktiga är att de tar steget i rätt riktning, säger Jonas Berg, som er arbete nyckeln till integration, mindre kriminalitet och ett välmående samhälle.

Efter en kort pratstund var det dags för Johan Pehrson (L) att byta om till Ica Maxis klassiska röda skjorta för att arbeta på verksamhet. Här hjälpte han till att lasta varor på hyllor, men passade även på att stanna till för att prata med både anställda och kunder som var nyfikna över hans besök i Södertälje.

Pehrson (L) under Nobina besöket i Södertälje.

Jonas Berg och Liberalernas gruppledare i Södertälje, Metin Hawsho.

Johan Person tog sig tiden att svara på frågor från nyfikna kunder.

Rawaan Ambar och Mattias Sven på Ica Maxi.

Johan Pehrson(L) och Jonas Berg. Foto: Alexander Isa.

Foto: Alexander Isa.

Foto: Alexander Isa.

Dela artikeln