🕝 1 minuter
Här är Södertäljes framtida kollektivtrafik - Nya busslinjer
Publicerad 14 december 2022 10:53
Uppdaterad 5 december 2023 22:43

Pressbild.

En första etapp av de ny satsningar som gjordes i augusti kan nu genomföras där man bland annat satsat på snabbare resor lokalt och regionalt. Samtidigt handlar det om att förändra arbetspendlingen.

I ett pressmeddelande konstaterar Region Stockholm att Södertälje ska genom sin kollektivtrafik nu bidra till tillväxt.

– Kollektivtrafiken i Södertälje ska bidra till tillväxt, utveckling och fortsatt gynnande av mänskligt liv och rörelse. Jag är därför stolt över att vi redan nu tar första stegen mot slutmålet, tre månader efter pressträffen i somras. Det ska vara enklare och snabbare att ta sig till och från sitt arbete och det här är startskottet för nästa steg i kollektivtrafikens utveckling för att uppnå världens modernaste kollektivtrafik, framhäver Moderaternas Kristoffer Tamson, Regionråd och avgående ordförande för SL.

Ny busslinje 777 och snabbare resor lokalt.

En ny busslinje träder fram, nämligen 777 och som är blivande BRT-linje (superbuss). Bussen avgår från bland annat Ronna, Södertälje syd och Geneta, vilket ska göra resan snabbare och mer bekväm. 

Ytterligare en ny busslinje blir 747, direktlinje som trafikerar Liljeholmen- Ronna och därefter stannar även vid AstraZeneca, Scania och Södertälje Sjukhus. Enligt pressmeddelandet ska detta kapa restiden mellan 15 till 20 minuter beroende på vilken tid på dygnet man reser. 

– Att vi redan efter några månader går från ord till handling visar på att modellen som vi tillsammans med SL och Södertälje kommun arbetar efter fungerar väl. Nu kan vi sjösätta en första etapp som koppar tjäna Södertäljeborna väl på vägen  mot ett hållbart växande Södertälje, säger Martin Pagrotsky, vd på Nobina Sverige. 

Framtidens kollektivtrafik i Södertälje.

Scania och AstraZeneca genererar dagligen en stor inpendling på ungefär 24 000 människor och därav blir Södertälje södra Stockholmsregionens viktigaste arbetsmarknadsnod. I dagsläget pendlar större delen av arbetsgivarnas personal med personbil, vilket leder till bland annat trängsel men även luftkvalitetsproblem i Södertäljes stadskärna. 

Dela artikeln