🕝 1 minuter
Här är polisens nya miljardsatsning - Super-polisbil som filmar i 360 grader
Publicerad 16 februari 2022 01:00
Uppdaterad 16 februari 2022 01:00

Snart fasas alla gamla polisbilar ut och ersätts med nya bilar med bättre köregenskaper, ny teknik, radar och 360 graders kameror.

Kommande tre månader levereras 196 fabriksnya polisbilar in på polisstationer runt om i Sverige och några av dem hamnar i Södertälje.

– Efter tester och finjusteringar av ett fåtal bilar är vi glada över att alla Sveriges poliser nu får tillgång till dem, säger Anders Hall, utvecklingschef vid Polismyndighetens Nationella operativa avdelning, Noa, i ett pressmeddelande.

Den nya tekniken gör det bland annat möjligt att mäta hastigheten på mötande fordon och genom bilens fem kameror, som är riktade utåt och har en 360 graders upptagningsområde, kommer bilen kunna läsa av registreringsskyltar.

De nya bilarna utrusats även med en kamera med ljudupptagningsförmåga inuti bilen för att gör det möjligt att hålla förhör och säkra bättre bevisning på plats.

– Med den utrustningen blir bilarna utmärkta verktyg i arbetet mot grov organiserad brottslighet, inte bara när det gäller att stävja trafikbrott, säger Anders Hall i pressmeddelandet.

Fram till 2030 ska totalt 2 200 polisbilar levereras av modellerna Volvo V90 respektive XC60 samt Volkswagen Touareg samt Volkswagen bussarna Caravelle.

Snittpriset för en ny bil landar på cirka 750 000 kronor och den totala kostnaden efter åtta år kommer landa på cirka 2 miljarder kronor

Dela artikeln