🕝 1 minuter
Här är insekten som kan orsaka flera strömavbrott i Södertälje
Publicerad 10 november 2022 11:37
Uppdaterad 10 november 2022 14:02

Foto: Arkivbild / Creative Commons

En pytteliten insekt hotar skog och riskerar att träd faller över elledningar i Södertälje.

Nu uppmanar kommunala bolaget, Telge Nät som ser en ökning av strömavbrott, allmänheten, mark- och skogsägare att vara extra uppmärksamma på försvagade träd.

Insekten granbarkborren angriper träden som stressas, försvagas och dör. En mycket snabb process enligt forskare som menar att ett träd som angrips är dödsdömt efter 5–6 veckor.

Telge Nät uttrycker sin oro över granbarkborrens framfart som försvagar träd som står utmed elledningar och ledningsgator och därmed riskerar att faller över ledningarna.

Träd som angripits av granbarkborren. Foto Telge Nät.

Enligt Peter Bendz, avdelningschef elnät på Telge Nät, är risken för att träden faller är betydligt större under vinterhalvåret med blötsnö och kraftiga vindar. En en trend som ökar kraftigt i Sverige

– Ju fler angripna träd, desto större risk för oplanerade strömavbrott. Vi märker att redan vid lägre vindstyrkor får vi träd som faller, så var det inte för ett par år sedan, säger Peter Bendz avdelningschef elnät på Telge Nät.

I Sverige finns det idag över 80 arter av barkborrar som utökar sig kraftigt och gynnas av det varma och torra klimatet. 2018 var ett starkt tillväxtår för insekten.

Vid behov att att fälla ett träd som utsatts för angrepp erbjuder Telge Nät att kostnadsfritt bevaka arbetet med trädfällningen.

Granbarkborren. Foto: Länsstyrelsen.

Dela artikeln