🕝 2 minuter
Här är eldsjälarna från ADFA - "Kände direkt att vi ville hjälpa"
Publicerad 2 mars 2022 01:00
Uppdaterad 31 oktober 2022 17:26

Foto: Alex Ataseven.

Förra året kraftsamlade organisationen ADFA för att samla in kläder till de drabbade i Armenien.

Nu anordnar de en klädinsamlingen på nytt för de drabbade i konflikten mellan Ryssland och Ukraina som bröt ut förra veckan.

Kriget i Ukraina har fått organisationen A Demand for Action, ADFA, att agera på nytt. Så sent som i helgen beslutades det att anordna en insamling för att samla kläder och förnödenheter till de drabbade i Ukraina .

– Vår mål är att nå barn och familjer vid gränsen till Polen och än så länge har det flutit på riktigt bra tack vare alla eldsjälar, säger Amar Sabri till Telgenytt och berättar att initiativtagaren Nuri Kino just nu är på väg till Polen för att hjälpa behövande på plats.

På några dagar har organisationen lyckats fylla över 70 stora kartonger med kläder och målet är att fylla minst 100 kartonger. Oräkneliga människor har under dagarna åkt till restaurangen Flame i Weda för att dels bidra med kläder och dels för att hjälpa till på plats.

– Tidigare har volontärerna kommit från Södertälje, men den här gången ansluter sig folk från hela Storstockholm. Det är väldigt många som hört av sig och vill bidra med hjälp, men det är för trångt här inte, det finns inte plats för alla, säger Amar Sabri vice ordförande ADFA till Telgenytt.

En av de stora kartongerna redo att skickas till Polen. Foto: Alex Ataseven.

När Telgenytt besöker klädinsamlingen under onsdagen befinner sig cirka 35 volontärer på plats för att bidra med hjälp. Två av dessa var vännerna Alexandra Aho och Gina Melki som anslöt sig när de uppmärksammade ADFAs initiativ.

– Det händer mitt framför ögonen på en, men man känner sig helt hjälplös. Som civil kan man inte göra så mycket, men när vi såg det här kände vi direkt att vi ville hjälpa till, säger Alexandra Aho till Telgenytt.

Tack vara ett stort kontaktnät lyckades ADFA få in enorma bidrag i sitt arbete, både från privatpersoner och företag.

Stora kartonger, containern samt hela frakten ner till Polen, helt gratis från företag som vill hjälpa till. Och inte minst alla eldsjälar som var på plats för att volontera och visa sitt stöd för de drabbade i Ukraina.

Utöver detta har organisationen samlat in över 200 000 kronor i bidrag som oavkortat ska gå till mat och bland annat hygienartiklar till behövande.

Initiativtagaren Nuri Kino är i skrivandets stund på väg till Polska gränsen med fem stora bussar laddade med förnödenheter till behövande.

När Nuri Kino och bussarna vänder tillbaka hem till Sverige kommer dessa bussar att fyllas med flyktingar. Bussarna kommer främst fyllas med barn och mödrar där ADFA, i samarbete med Migrationsverket, lovat att ta hand om de drabbade.

Dela artikeln