🕝 1 minuter
Hade 200.000 kronor i bilen - Döms för penningtvätt
Publicerad 28 juni 2023 06:00
Uppdaterad 28 juni 2023 19:55

Foto: Ur polisens förundersökning.

En man i 25-årsåldern stoppades av polisen och påträffades med 200 000 kronor i kontanter i sin bil. Nu har Södertälje tingsrätt dömt mannen för penningtvätt.

Det var i maj förra året som polisen genomförde en operation kallad ”Svepetinsats”, där flera enheter som trafikpolis, polishundar, piketen, polishelikopter och lokalpolisen i Södertälje deltog. Insatsen innefattade kontroller av personer och fordon på olika platser, bland annat i Ronna och Blombacka/Brolunda.

Under insatsen stoppades en Södertäljebo som polisen upplevde vara nervös vilket ledde till att de beslutade att undersöka fordonet närmare. Vid en närmare kontroll hittades stora mängder kontanter på golvet i passagerarsätet och i dörrfacket, cirka 200.000 kronor. Mannen hävdade att pengarna kom från försäljningen av en Rolex-klocka samma dag.

Samma dag genomförde polisen en husrannsakan hemma hos mannen enligt polisens förundersökning.

Polisen i samband med instans förra året. Foto: Arkivbild/Ur polisens förundersökning.

Under rättegången lämnades dock en annan förklaring till var pengarna kom från. Pengarna i fråga var en gemensam besparing mellan mannen och hans föräldrar. Efter ett inbrott i deras bostad hade de kommit överens om att alltid bära med sig pengarna för att säkerställa deras säkerhet i händelse av ett eventuellt nytt inbrott.

Under tisdagen meddelade Södertälje tingsrätt domen.

Mannen döms för penningtvätt, men bedöms som ringa brott. Domen innebär att mannen måste betala 50 dagsböter på 430 kronor, vilket totalt blir 21.500 kronor.

Dela artikeln