🕝 2 minuter
Godner(S) efter maktdramat - "Känns bra och viktigt"
Publicerad 19 oktober 2022 15:04
Uppdaterad 19 oktober 2022 15:25

Foto: Alex Ataseven.

Kort efter valet stort det klart att Boel Godner(S), som varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2011, förlorade makten och skulle hamnade i opposition.

När den nya Södertäljealliansen skulle röstas fram under måndagen röstades förslaget helt plötsligt ner – och Godner behöll makten som kommunstyrelsens ordförande.

– Det känns bra och viktigt att vi får styra, säger Boel Godner(S), kommunstyrelsens ordförande, till Telgenytt.

Det tilltänkta maktskiftet, som skulle ledas av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet, stoppades av två politiska vildar – Kristdemokraterna Martin Ahlman och David Winerdal.

Båda väljer nu att stötta S, MP, C och V kommande fyra år.

– Jag kommer att rösta på den samlade oppositionens förslag den kommande mandatperioden, sade Martin Ahlman under mötet och berättade att han under mandatperioden kommer att vara oberoende kristdemokrat.

Därmed stoppades maktskiftet och Boel Godner (S) behåller makten som kommunstyrelsens ordförande ytterligare fyra år.

Södertäljealliansen stoppades under måndagens omröstning i kommunfullmäktige. Foto: Alex Ataseven

Hur känns det att ta tillbaka makten?

– Det känns bra och viktigt att vi får styra även om vår nya majoritet ser annorlunda ut. Det finns flera svåra frågor att hantera här hos oss i Södertälje. Vi kommer att ett presentera politiskt program någon av de närmaste veckorna, säger Godner till Telgenytt.

Hur ser ni på styre med kristdemokraterna Ahlman och Winerdal?

– De två som fortfarande står för den politiska linje som KD gick till val på i Södertälje blir en del av majoriteten. Tillsammans kommer vi (S, V, C, MP, Ahlman och Winerdal) att arbeta för Södertäljes bästa. Vår majoritet speglar valresultatet väl.

Det nya samarbetet, med de två politiska vildarna, kan riskera en politisk osäkerhet i Södertälje kommande år, något som Liberalerna lyfter fram. Skulle Alman eller Winerdal exempelvis få förhinder att delta vid ett möte i kommunfullmäktige så har Godner och Socialdemokraterna helt plötsligt inte längre majoritet.

En politisk osäkerhet som oroar Södertäljeborna, men Godner ser ljust på framtiden.

– Man behöver inte vara orolig. Vad det gäller närvaro vill jag upplysa om att de allra flesta ledamöterna i Kommunfullmäktige kommer till alla sammanträden. Vi kommer också att sträva efter breda lösningar över block- och partigränser. Det vanliga är också att partierna är överens om de flesta förslag som kommer till Kommunfullmäktige, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Dela artikeln