🕝 1 minuter
Gnesta och Södertälje utses till Sveriges mest djurvänliga kommuner
Publicerad 11 april 2022 02:00
Uppdaterad 11 april 2022 02:00

Prisutdelning årets vinnare. Foto: Djurens Rätt.

För fjärde året i rad presenterar Djurens Rätt Sveriges mest djurvänliga kommuner som baseras på en enkätundersökning som skickats till landets samtliga kommuner.

Djurens rätt har sammanställt en topp tio lista där Gnesta utses som vinnare i årets ranking. Södertälje kommunen hamnar på en nionde plats.

Rankingen baseras på kommunernas satsningar på växtbaserad mat och över 80 procent har genomfört åtgärder för att utöka andelen växtbaserad mat som serveras.

– Det är roligt att vi blir uppmärksammade för vår satsning på växtbaserad mat. Jag tycker dessutom att det är viktigt i dessa osäkra tider att satsa på mat som kan odlas i Sverige. Det behövs mer svenskproducerade växtbaserade produkter, säger Marie Ceder Åkerlund, kostchef på Barn- och ungdomsförvaltningen i Gnesta kommun i ett pressmeddelande.

Den vanligaste åtgärden, som 72 procent av kommunerna angett att de gjort, är att minska andelen kött i befintliga rätter. Den näst vanligaste åtgärden var att utöka antalet vegetariska dagar.

– Det är glädjande att allt fler kommuner ställer om till mer växtbaserat i sina verksamheter eftersom det ger så många fördelar för såväl djur, klimat och folkhälsan. Köttkonsumtionen måste halveras till 2030 om vi ska säkerställa ett starkt djurskydd framöver och här gör landets kommuner stora insatser, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Sveriges mest djurvänliga kommuner: 

1. Gnesta
2. Vellinge
3. Oxelösund
4. Strängnäs
5. Burlöv
6. Järfälla
7. Sandviken
8. Helsingborg
9. Södertälje
10. Malmö & Nyköping

Dela artikeln