Södertäljeprofiler
🕝 4 minuter
Glen Gabriel från Södertälje nominerad till flera Hollywoodpriser
Publicerad 10 juli 2024 08:00
Uppdaterad 10 juli 2024 13:10
Prisbelönte filmkompositören, Glen Gabriel. Foto: Sofia L. Liljeholm

Den prisbelönte filmkompositören och musikproducenten Glen Gabriel, med rötter i Södertälje, är nominerad till flera prestigefyllda priser i Hollywood.

Glen Gabriel, en välkänd kompositör och musikproducent, är nominerad till flera priser i Hollywood för sitt enastående arbete inom film- och musikbranschen.

- Jag vill se det som en rejäl klapp på axeln att man gjort rätt. När man jobbar så intensivt och så länge med ett projekt är det enkelt att ibland glömma bort hur otroligt magiskt det är att jobba med sin passion varje dag. Så när en sån nominering sker är det viktigt att stanna upp och ta till sig det, säger han till Telgenytt.

Gabriel, som har arbetat med över 20 långfilmer, inklusive James Camerons projekt The Game Changers, samt 100 reklamfilmer och cirka 1000 TV-avsnitt, har etablerat sig som en ledande figur inom orkestral och elektronisk musik. Hans musikaliska resa började tidigt, influerad av sin far som ägde Europas största managementbolag. Han fick råd och inspiration från branschikoner som Elvis Presleys turnépartner Per-Erik Hallin, jazzlegenden Chick Corea och författaren Astrid Lindgren.

År 2006 släppte Glen sitt första album som snabbt fick stor uppmärksamhet online. Detta ledde till uppdrag för stora varumärken som Gillette, Coke Zero, Mercedes och Nike. Han har även arbetat med orkesterarrangemang för band och rockstjärnor, inklusive Miljenko Matijevic från STEELHEART och Robby Krieger från The Doors.

Gabriels unika förmåga att kombinera olika musikgenrer har gett honom framgångar, från att producerat album och komponerat musik som använts i OS till att komponera balettmusik för Operahuset i Zürich. Han har släppt sju egna album och spelat in musik med orkestrar på ikoniska Abbey Road Studios i London.

Glen Gabriel på Abbey Roads Studio i London. Foto: Sofia L. Liljeholm

I januari återvände Glen till Abbey Road för att spela in sitt senaste album. I mars deltog han i en paneldiskussion på Musexpo i Los Angeles med representanter från APM Music, Paramount Pictures och Universal. Gabriel var den enda musikern i panelen.

I juni släppte Jennifer Thomas sitt album ”Oceans”, producerat och orkestrerat av Glen Gabriel. Bara veckor tidigare släppte Gabriel sitt eget album ”Return of Forgotten Magic”, inspelat på Abbey Road med en 70-musikers orkester och traditionella skandinaviska instrument som flätas samman med traditionella skandinaviska instrument som fioler och nyckelharpa, samt kören London Voices som är kända för sina bidrag i film och tv. Nyckelharpan spelades in av Olov Johansson, en legendarisk spelman och musiker sedan länge.

Albumet ”Return of Forgotten Magic”, inspelat på Abbey Road. Artwork: Marina Tsareva

Nu hyllas Södertäljebon i USA när Hollywood Independent Music Awards, som uppmärksammar nya och etablerade artister, låtskrivare, kompositörer och ljudinspelningsproffs från hela världen för sina enastående bidrag och sitt skapande av innehåll.

I år lyfts Glen Gabriel fram som en framstående nominerad i flera kategorier, vilket sätter strålkastarljuset på hans imponerande karriär och prestationer.

- Det är otroligt spännande och roligt. Jennifer Thomas nya album är nominerat i tre olika kategorier i Hollywood Independent Music Awards. Som co-producer och orchestral composer har jag arbetat mycket med detta album i fyra år, så det är fantastiskt att få nomineringar. Faktum är att nomineringen är en vinst i sig och bekräftar det hårda arbetet. Dessutom debuterade albumet som nummer 3 på den amerikanska Billboard-listan i kategorin Classical Crossover. Så oerhört kul, säger Glen Gabriel.

Södertäljebon nomineras i Hollywood Independent Music Awards i kategorierna "Best Album", "Best Mixing/Engineering" och "Best Contemporary Classical".

Foto: Sofia L. Liljeholm

Hur var det att spela in musik på Abbey Road Studios och vad betyder den erfarenheten för dig?

- Det är alltid spännande att spela in på Abbey Road Studios. Det finns någon slags magi i väggarna, och resultatet blir alltid som man har hoppats på – perfekt. Den senaste inspelningen i år var även min tionde inspelning i studion, så vi hade ett litet firande efteråt! Trots att jag har varit där flera gånger känner jag mig lika pirrig och exalterad varje gång, precis som ett barn inför julafton. Erfarenheten betyder såklart allt och hjälper mig som musiker och, vågar jag säga, som människa. Att få jobba med sådana professionella musiker i denna studio ger mig kunskap och lärdom som är svår att beskriva.

Hur kändes det att släppa ditt senaste album i maj och hur har reaktionerna varit?

- Return of Forgotten Magic var nog det största albumet jag har gjort, och därför var jag ganska nervös. Det här albumet tar dig med på en episk resa över sju spår i en värld av fantasi inspirerad av Dungeons & Dragons. Det finns faktiskt berättelser för varje låt som har skrivits av Sofia Liljeholm, min livspartner och livs kärlek. Som tur var hjälpte Sofia tillsammans med mitt management, Blue Lemon Management, till med en liten förhandslyssning. Det var otroligt kul att få spela upp musiken för folk, och även Olov Johansson deltog och uppträdde på plats. Reaktionerna har varit verkligen toppen, med otroligt fin feedback från många som har lyssnat. Det var superkul att få berätta om det på TV4 Nyhetsmorgon på självaste releasedagen.

Vad betyder Hollywood-nomineringen för dig?

- Jag vill se det som en rejäl klapp på axeln att man gjort rätt. När man jobbar så intensivt och så länge med ett projekt är det enkelt att ibland glömma bort hur otroligt magiskt det är att jobba med sin passion varje dag. Så när en sån nominering sker är det viktigt att stanna upp och ta till sig det, avslutar Glen Gabriel.

Dela artikeln