🕝 1 minuter
Funktionsnedsatta personer fick sina konton länsade
Publicerad 18 februari 2023 14:32
Uppdaterad 18 februari 2023 14:32

Foto: Pexels

Fem personer på ett av kommunens LSS-boende i Södertälje fick sina bankkort tömda. Detta enligt en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som gjort av omsorgsnämnden.

Ibland har personer inte själva förmågan att ta hand om sin ekonomi eller betala sina räkningar. Då behövs det att någon annan hjälper till, i detta fall personalen på kommunens LSS-boende.

Natten mellan den 27 och 28 november 2022 fick fem funktionsnedsatta personer sina konton tömda. Sammanlagt togs det ut 50 000 kronor från de boendes bankkort.

Enligt Lex Sarah-anmälan betecknas händelsen som både ett ekonomiskt övergrepp och en kränkning av de enskildas personliga integritet. I samband med stölden har nya rutiner kring korthanteringen skärps för att förhindra likande incidenter och ett arbete har påbörjat för att ta fram en lokal rutin gällande privata medel.

– Vi tittar också på hur vi exakt ska göra för att kompensera de drabbade, personerna har kommit in med skadeståndsanspråk och ett försäkringsbolag är inkopplat för att se hur vi ska göra. Som tur är sker detta inte ofta, men om man ska hantera privata pengar och våra boende ska kunna leva som alla andra i samhället, finns alltid risker, säger Marina Åberg-Carlsson, resultatområdeschef som ansvarar för alla LSS-boenden i Södertälje kommun, till LT.

Enligt anmälan har kort och koder separerats som en omedelbar åtgärd och är inlåsta i olika skåp samt att en upphandling av ny säkerhetsskåp pågår.

Stölderna är polisanmälda samt att polisen fått namn på personalen som jobbade vid stöldtillfället.

Dela artikeln