🕝 2 minuter
Från Kuba till Södertälje - till TV4s Talang
Publicerad 1 februari 2023 17:33
Uppdaterad 1 februari 2023 17:33

Foto: Alexander Isa

Södertälje intar den nationella scenen för andra helgen i rad. Nu på fredag deltar den populära dansskolan, Kuba Dance Company, i Talang på TV4.

Föregående helg lyfte Södertäljebon Noor Al Jabiri på taket med sin vackra röst och fick en golden buzzer i Talang. I kommande avsnitt som sänds nu på fredag medverkar 18 elever från dansskolan Kuba Dance Company i Södertälje och leds av kubanskan Mara Benitez Soto Izgin.

32-åringen, Mara Izgin, har en lång erfarenhet som danslärare i hemlandet Kuba och kammat hem flera danspriser internationellt. Bland annat i ett hiphop-mästerskap i Ryssland där hon kom på första plats.

Mara Benitez Soto Izgin. Foto: Alexander Isa

Mara Izgin är född och uppvuxen på Kuba och har sedan barnsben haft en stor passion för dans, men det var inte dansen som förde 32-åringen till Sverige. Det var kärleken som förde henne från Kuba till Södertälje, berättar hon till Telgenytt.

– Jag kom till Södertälje för kärlekens skull. Först bodde jag i Stockholm i sex månader och sedan Södertälje, säger Mara Izgin glatt till Telgenytt.

Väl i Södertälje dröjde det inte länge innan hon startade dansskolan Kuba Dance Company. Med kärlek till den kubanska dansen och en brinnande vilja att hjälpa både barn och vuxna – kunde hon se hur hennes klasser blev oerhört populära och växa i antal.

Mara tillsammans med samtliga elever som medverkar i Talang nu på fredag. Foto: Alexander Isa.

Kubansk dans är en stil av latinamerikansk dans som har sitt ursprung på Kuba och är känd för sina livliga, energetiska och lekfulla rörelser.

Stilen innehåller ofta snabba fot- och kroppsrörelser som är sammankopplade med musiken. Det inkluderar element från salsan, rumban och cha-chan och är ofta dansat till salsamusik.

Idag, tre år efter flytten till Södertälje, lär hon ut den kubansk dansstilen till över 80 elever i Allaktivitetshusets lokaler i Saltskog och medverkar i Talang nu på fredag med 18 elever.

Kuba Dance Company i Allaktivitetshuset. Foto: Alexander Isa.

Foto: Alexander Isa.

Foto: Alexander Isa.

Dela artikeln