Södertälje kommun
🕝 1 minuter
Framtidens vintrar - Södertälje förlorar mer än en månads snö
Publicerad 25 december 2022 14:30
Uppdaterad 25 december 2022 14:31

Foto: dmitryelj, Flickr (CC BY-SA 2.0)

Framtidens vintrar ser ut att få en annan utgång än tidigare. Södertälje förlorar mer än en månads snö – minst.

Julsnön har mest lyst med sin frånvaro i Södertälje under de senaste åren. Med klimatförändringen minskar snöchanserna år för år. Enligt SMHI:s scenarier kan Södertälje kommun komma att förlora två av tre snödagar till slutet av seklet. Kanske ännu mer om vi inte minskar utsläppen.

Blir det någon vit jul i år? Av allt att döma kommer man behöver resa åtminstone norr om Gävle för att vara någorlunda säker på att vakna upp till vita landskap, även om temperaturerna ser ut att sjunka något.

Detta om man får tro spelbolagen. I Sundsvall och norrut är snön favorittippad. I Dalarna och Värmland finns det vissa snöchanser, men hela Götaland och Mälardalen går av allt att döma mot ytterligare en barmarksjul.

Graf: Newsworthy

I fjol var faktiskt stora delar av landet snötäckt under julhelgen, även om täcket var tunt på sina håll söder om Mälardalen. Annars har det senaste dryga decenniet bjudit på varierande julväder. Senaste gången hela landet var vitt till jul var 2010, då var det till och med minst en decimeter snö vid samtliga väderstationer.

Vid mätstationen Södertälje har det varit minst en centimeter snö på julaftons morgon under fyra av elva år sedan år 2010. Allra mest snö kom det just år 2010 då det fanns 40 centimeter snö på marken, medan åren 2011, 2013, 2015, 2016, 2017, 2019 och 2020 var helt snöfria.

Dela artikeln