🕝 2 minuter
Frälsningsarmén i Södertälje kämpar mot ökad hemlöshet
Publicerad 17 mars 2024 18:25
Uppdaterad 17 mars 2024 18:25

Leif Öberg, kårledare på Frälsningsarmén i Södertälje.
Foto: Privat/Frälsningsarmén

Med en ökning av hemlösheten tar Frälsningsarmén i Södertälje krafttag för att möta det växande behovet av hjälp. Organisationen lanserar en insamling, ”Hjälp en person i hemlöshet”, med målet att erbjuda ombyte, mat och tak över huvudet.

– För den som redan är sårbar behövs inte särskilt mycket för att hela livet ska slås omkull, säger Leif Öberg, kårledare på Frälsningsarmén i Södertälje.

Frälsningsarmén i Södertälje möter en allt större våg av människor i behov av grundläggande hjälp såsom kläder, mat och tak över huvudet. Ökningen av hemlöshet i Sverige, med över 4 400 personer utan fast boende, har lett till en större efterfrågan på organisationens tjänster, särskilt under de kalla månaderna.

– Många har kommit med trasiga sulor, vilket gör att vatten och snö rinner rätt in i skorna. Det värmer i hjärtat när någon tar på sig ett par hela kängor och sedan spricker upp i ett leende, säger Leif Öberg.

(Annonslänk)

Organisationen driver akutboenden där individer kan finna vila och näring, samt erbjuder samtal för att identifiera och adressera ytterligare behov, inklusive missbruksvård. Särskilt på Klippangården i Sundsvall, där både stöd- och utslussningsboenden finns, hjälper man individer att lämna en destruktiv livsstil bakom sig.

Utöver hjälp till de redan hemlösa, ser Frälsningsarmén en ökning av personer som riskerar hemlöshet, inklusive fattigpensionärer och ensamstående föräldrar. Utan garantier för boende, som det som finns i Stockholm, står många i Södertälje inför risk för vräkning och de livshotande kalla nätterna på gatan.

– Den som blir hemlös i den kyla som varit under vintern riskerar på riktigt livet. Så det är självklart att vi vill vara med och förebygga hemlöshet och ta strid för alla människors rätt till en bostad, säger Leif Öberg, som räknar med mer arbete framöver.

Genom sitt arbete möter Frälsningsarmén människor i akut ekonomisk nöd varje vecka, vilket understryker vikten av deras vräkningsförebyggande arbete. Med den pågående insamlingen hoppas organisationen öka medvetenheten och resurserna för att möta den växande utmaningen.

Dela artikeln