Södertäljeprofiler
🕝 3 minuter
Bodybuildaren Samer startade ett framgångsrikt elbolag från grunden
Publicerad 10 juni 2024 19:00
Uppdaterad 10 juni 2024 20:41
Samer Dawood, ägare och grundare av Maren El. Foto: Alexander Isa.

Trots tvivel från omgivningen har Samer Dawood, en före detta bodybuildare, byggt upp ett framgångsrikt företag inom elbranschen - Maren El AB. Med start 2018 har han expanderat från att vara ensam till att leda ett team på 14 personer, med stora projekt och ramavtal som drivkraft.

Samer, tidigare aktiv inom bodybuilding, startade sitt eget elbolag i 2018 efter att ha arbetat 11 år för samma företag. Trots skeptiker som trodde han skulle misslyckas i den hårda konkurrensen, har Samer lyckats bygga ett framgångsrikt företag med hjälp av sin fru Natalie, som hanterar administrativa uppgifter.

Utöver företagsledandet har Samer en bakgrund inom bodybuilding, där han tävlat internationellt, inklusive Arnold Classic i Ohio. Där fick han även träffa legendaren, den österrikisk kroppsbyggaren, Arnold Schwarzenegger.

- Det var oerhört häftigt att få träffa honom och diskutera bodybuilding. Det var en upplevelse, säger Samer och fortsätter.

Arnold Schwarzenegger och Södertäljebon Samer Dawood. Foto: Privat

- Men jag lade ner bodybuilding när jag startade företaget, men erfarenheterna har varit ovärderliga.

Trots att han inte längre är aktiv inom sporten, har den disciplin och drivkraft han utvecklade där hjälpt honom i hans entreprenörsresa. En vinnarskalle, som han själv beskriver det.

- Det har varit tuffa dagar. Från januari 2018 till 2019 var jag helt själv på företaget och kämpade hårt. Jag kom hem sent och åkte hemmifrån tidigt. Sedan fick jag en praktikant som senare anställdes och jobbar kvar än idag. Nu kännes verkligen bra att vi är där vi är idag, säger han och blicker tillbaka hur Maren El växt kraftigt och stadigt.

Idag är hans största kunder Caverion El, Garantio AB, Nabo, Toofab och Settler Properties AB.

Dawood leder idag ett team på 16 personer. Telgenytt fick möjlighet att träffa några av dem och fånga ögonblicket på bild under ett platsbesök. Foto: Alexander Isa

Men nyckeln till Samer Dawoods framgång var ett initialt ramavtal med Viktoriahem som han säkrade långsiktigt, ett företag som Maren El än idag arbetar med. Detta avtal möjliggjorde vidare expansion, och företaget har nu också ramavtal med Rikshem, Nabbo och Svea Fastigheter.

Sedan starten har Samer och Maren El installerat el i över 300 hus enbart i Södertälje och var bland annat delaktiga i det stora miljöprojektet som initierades i Glasberga 2018/2019, vilket inkluderade solceller och laddstolpar. Nyligen påbörjade de ett stort projekt i Märsta med 64 lägenheter, och dessutom arbetar ett av hans team intensivt med elarbetet på Marenhotellet, ett projekt de tilldelades tack vare det utmärkta arbete de utförde vid lyxhotellet Ad Astra.

På företagets kontor i Weda samlas teamet ofta över en kopp kaffe innan de ger sig ut till sina olika projekt. Foto: Alexander Isa

Hans resa från ensam entreprenör, som startade för sex år sedan, till att leda ett växande team har varit tuff men belönande.

- Vi har jobbat hårt, kvällar och nätter, säger Samer Dawood och berättar att de strax efter årsskiftet flyttade till en ny och fräsch lokal i Weda, där alla anställda nu har möjlighet att samlas och umgås innan de åker ut till sina olika projekt.

- Jag är tacksam för mitt team och deras insatser. Resan har inte varit lätt, men vi har lyckats tillsammans, men målet är att expandera företaget ytterligare och ha 25 anställda inom fem till tio år, säger han.

Från att börja ensam till att nu ha 14 anställda, har Samuel och hans företag tagit sig an stora projekt och skapat sig ett rykte för pålitlighet och kvalitet. Med stöd från sin fru och sitt team ser Samuel fram emot att fortsätta växa och bidra till samhällsutvecklingen genom sina projekt.

Samer Dawood visar stolt upp sina priser från sina framgångsrika dagar som bodybuilder. Foto: Alexander Isa
Han fick stor uppmärksamhet i en artikel där han visade upp sina kunskaper. Foto: Alexander Isa
Samer Dawood. Foto: Alexander Isa.
Dela artikeln