🕝 2 minuter
Folkuniversitetet hjälper Södertäljebor att hitta jobb
Publicerad 23 december 2022 20:33
Uppdaterad 23 december 2022 20:33

Azize, Lina, Salma, Linda, Senay, Keniea och Rawaa. Foto: Privat

För jobbsökande i Södertälje finns ytterligare vägar till att förbereda sig och även hitta jobb. Folkuniversitetet i Södertälje arbetar för att främja personers arbetskompetens, och samtidigt skapar utställningar för allmänheten att se och köpa hantverk på plats.

I Telgehuset hölls en basar av Folkuniversitetet tidigt i december. Temat under basaren var jul och de hantverk som visades skapades av Folkuniversitetets arbetsträningsdeltagare. Basaren var en del av Folkuniversitetets arbete med Rusta och matcha.

– Syftet med arbetsträningen är att stärka och förbereda de arbetssökande, efter var och ens individuella förutsättningar, inför ett ordinarie arbete, säger Maria Cannervall, platsansvarig Folkuniversitetet Södertälje, till Telgenytt.

Maria Cannervall, platsansvarig Folkuniversitetet Södertälje. Foto: Privat.

På uppdrag av Arbetsförmedlingen arbetar Folkuniversitetet med arbetsträning och Rusta och matcha, en arbetscoach som hjälper en att hitta jobb. Inom arbetsträningen finns det olika roller som exempelvis hantverk, administration, vaktmästeri, och trivselvärd.

Dessa olika roller genomförs i ett förberedande syfte för att stärka och förbereda de arbetssökande.

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet.

Eklas och Lina visar upp upp hantverk. Foto: Privat.

Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa, fackliga och kommersiella särintressen.

Så här fungerar Rusta och matcha

Efter att blivit utvald av arbetsförmedlingen att delta i Rusta och matcha så kan man välja Folkuniversitetet som leverantör av tjänsten. Då kontaktas man för ett uppstartsmöte och träffa en personlig handledare. Vid mötet går ens kompetens, CV, och personliga brev igenom. När man är igång med jobbsökandet så matchar handledaren ens kompetenser med arbetsgivare, och möjliga jobb och arbetsplatser gås igenom. Efter en period på sex månader gör man en uppföljning och ser hur det har fungerat.

Tillställningen i Folkuniversitetets lokaler i Telgehuset, där flera fina hantverk visades upp, var ett väldigt uppskattad inslag av alla besökare och även ett givande inslag för deltagarna.

Foto: Privat.

Foto: Privat.

Foto: Privat.

Dela artikeln