Debatt
🕝 1 minuter
"Fler yrkesutbildningar - Så rustar Liberalerna för framtiden"
Publicerad 17 september 2023 06:00
Uppdaterad 1 maj 2024 15:15
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Foto: Pexels

En borgerlig arbetslinje behöver kompletteras med en liberal utbildningspolitik. Så kan Sverige och Södertälje gå stärkt ur den kommande lågkonjunkturen.

Utanförskapet bredde ut sig under Socialdemokraternas åtta år vid regeringsmakten. Sedan 2018 är utomeuropeiskt födda kvinnor den största gruppen långtidsarbetslösa. Stefan Löfven lovade EU:s lägsta arbetslöshet – tvärtom har vi idag EU:s tredje högsta.

Situationen på svensk arbetsmarknad är paradoxal: det finns 364 000 personer utan arbete, samtidigt står 126 000 tjänster tomma. Idag upplever mer än dubbelt så många arbetsgivare inom restaurang, omsorg och i industrin att de har brist på arbetskraft jämfört med tio år sedan.

Metin Hawsho, gruppledare (L) Södertälje

Matchningsproblematiken härstammar ur en utbildningsskuld som den förra regeringen valde att ignorera. Med Liberalerna i regering blir det ändring på detta.

I årets budget prioriterar Liberalerna utbildning. Vi satsar på runt 20 000 fler utbildningsplatser i bristyrken. För vi vet att arbetslinjen är som bäst när den kombineras med en liberal utbildningslinje. 

Det här kommer leda till fler kan ta jobb som lokförare, kockar, VVS-montörer, undersköterskor och batteritekniker. Fler som tar hand om äldre, lagar mat till skolbarn och får tågen att komma i tid. Fler kommer få in lönen den 25:e varje månad, fler barn kommer se sina föräldrar gå till jobbet och färre kommer leva på bidrag.

En sund jobbpolitik behöver en stark utbildningspolitik.

Johan Pehrson,
Partiledare, arbetsmarknads- och integrationsminister (L)

Mats Persson
Utbildningsminister (L)

Metin Hawsho,
gruppledare (L) Södertälje

Victor Zetterman,
andre vice ordförande i socilanämnden

Dela artikeln