Södertälje kommun
🕝 3 minuter
Fjärrvärmepriser stiger kraftigt i Nykvarn och Södertälje
Publicerad 18 september 2024 18:28
Uppdaterad 18 september 2024 18:28
Foto: PxHere

Södertälje och Nykvarn drabbas av kraftiga fjärrvärmehöjningar. Enligt en ny rapport har priserna ökat med 8,8 procent i båda kommunerna.

En ny kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att fjärrvärmepriserna i Sverige fortsätter att stiga kraftigt.

- Årets siffror innebär ett rekord i prischock. När vi presenterade fjärrvärmesiffrorna förra året pratade vi om den högsta höjningen i Nils Holgerssonrapportens snart 30-åriga historia. Då låg höjningen på i genomsnitt 7,8 procent. I år ligger snitthöjningen på hela 15,2 procent. De här höjningarna svider rejält i landets plånböcker, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

I genomsnitt har priserna ökat med drygt 15 procent i landet, men även Södertälje och Nykvarn har fått känna av höjningarna. I dessa kommuner, där Telge Nät AB står för fjärrvärmen, har priserna stigit med 8,8 procent jämfört med föregående år. Detta innebär att kostnaden för fjärrvärme nu ligger på 205 kr/MWh, vilket motsvarar 1 140 kronor i månaden för ett genomsnittligt hushåll.

Skillnaderna i fjärrvärmepriser mellan olika kommuner är nu större än någonsin. Medan den dyraste kommunen, Nordanstig, har en kostnad på 1 517,2 kr/MWh, ligger den billigaste, Luleå, på 662 kr/MWh. För hushållen innebär detta en månadskostnad som skiljer sig med över 920 kronor beroende på var i landet de bor.

I sammanhanget framstår Södertäljes och Nykvarns prisökningar som relativt måttliga, men de är ändå en påtaglig belastning för hushållen.

Nils Holgerssongruppen, som representerar bostadsorganisationer i Sverige, granskar och jämför regelbundet kostnader för fjärrvärme, vatten, avlopp och andra nödvändigheter. Syftet är att främja rättvisa och effektiva tjänster för boende och fastighetsägare i hela landet. Den senaste kartläggningen visar att skillnaderna i fjärrvärmepriser har blivit orimligt stora, och att många kommuner nu tvingas hantera betydande prishöjningar.

På riksnivå står Nordanstig för den högsta kostnaden, där fjärrvärmepriset har ökat till 1 517,2 kr/MWh. Även om prisökningen i Södertälje och Nykvarn på 8,8 procent är lägre än riksgenomsnittet, är den en del av en bredare trend där fjärrvärmebolag successivt höjer sina avgifter. Vissa bolag, som Nevel Energi i Åstorp, har höjt priserna med så mycket som 39 procent.

De skenande fjärrvärmepriserna har skapat debatt om hur dessa kostnader ska regleras och fördelas. Med fjärrvärme som en betydande utgift för både hushåll och fastighetsägare blir det allt viktigare att förstå och hantera dessa prisskillnader. För invånarna i Södertälje och Nykvarn innebär höjningarna ytterligare påfrestningar på hushållsbudgeten, samtidigt som frågan om framtidens fjärrvärmepriser väcker stort engagemang.

- Fjärrvärme är ofta ett bra och hållbart uppvärmningsalternativ, men den här typen av prischocker år efter år är oerhört tuffa för hushållen och skrämmer dessutom konsumenterna, säger Joachim Höggren och fortsätter.

- Vi märker en oro för fjärrvärmens långsiktighet, inte minst i de mindre näten, och vi tror det finns en stor risk att fjärrvärmebolagen prisar bort sig själva. Det är hög tid att fjärrvärmebolagen tar sig en rejäl funderare på sin prissättning om de vill vara fortsatt konkurrenskraftiga.

Här är de kommuner som har haft de största prisökningarna:

1. Åstorp: 39,0 procent
2. Vimmerby: 38,6 procent
3. Örkelljunga: 37,8 procent
4. Kalix: 36,5 procent
5. Aneby: 36,0 procent
6. Tibro: 35,0 procent
7. Valdemarsvik: 34,8 procent
8. Hultsfred: 33,1 procent
9. Bjuv: 32,9 procent
10. Alvesta: 32,6 procent

Nykvarn och Södertälje kommun: 8,8 procent

Källa: Nils Holgersson-rapporten 2024

Dela artikeln