🕝 4 minuter
Firar 40 år - "Brottsofferjouren gör något och stöttar på riktigt"
Publicerad 18 oktober 2024 08:00
Uppdaterad 18 oktober 2024 12:36
Foto: Alexander Isa

För 40 år sedan grundades Brottsofferjouren i Södertälje med syftet att stötta brottsoffer. Idag, fyra decennier senare, fortsätter organisationen att arbeta med samma engagemang och i linje med grundarnas vision.

Jubileet, som ägde rum på Ad Astra by Elite, samlade aktörer från polis, kommun, skola, ungdomsjour och rättsväsende för en paneldiskussion om hur Brottsofferjouren, genom sitt arbete, påverkar brottsoffers liv.

Dessutom bjöd kvällen på en djupdykning i organisationens vision och hur den gör skillnad för brottsoffer i Södertälje och resten av landet.

Panelsamtal i samband med Brottsofferjourens 40 år. Foto: Shamash Oyal

Tillställningen inleddes av Sara Drevendal och Fanny Hansen, verksamhetsledare, som var glada över att representera organisationen som grundades för 40 år sedan.

- Vi är jättestolta över att Brottsofferjouren i Södertälje är den första jouren som skapades. Det är ett välbehövligt stöd, och det här stödet ges inte på samma sätt i någon annan kommun. Jag tänker att insatsen för brottsoffer är så viktig, särskilt att det går snabbt. Att man får stöd direkt efter att ha blivit utsatt. Man behöver inte ha en insats från en myndighet eller liknande. Så det känns väldigt bra att vi kan uppmärksamma detta, säger verksamhetsledaren Fanny Hansen, till Telgenytt.

Hur vill ni fortsätta fästa er position i samhället?

– Vi har en ganska tydlig position. Varje gång man blir utsatt, eller om man blir utsatt för ett brott, får man erbjudande om stöd från Brottsofferjouren. Det vi kanske vill nå ut med mer är att man själv kan ta kontakt med oss, till exempel om man tvekar kring att göra en polisanmälan eller lever i ett våldsutsatt förhållande. Att man själv kan söka vår hjälp, som alltid är kostnadsfri och kan vara anonym om man önskar det, säger Fanny.

Verksamhetsledaren Fanny Hansen. Foto: Shamash Oyal

Kvällen till ära var Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren Sverige, huvudtalare och höll en föreläsning om aktuella brottsofferfrågor. Men ett av kvällens starkaste inslag var hyllningen till Brottsofferjourens grundare, Per Svensson, som tillsammans med diakonissan Saara Bäckman startade den första jouren i Södertälje 1984.

"Det talas väldigt mycket om gärningsmännen. Inget fel i det, men offren är totalt bortglömda," var orden som satte grunden för organisationens arbete, och de ekar än idag.

Brottsofferjourens grundare, Per Svensson och Saara Bäckman. Foto: Alexander Isa.

Initiativet till Brottsofferjouren föddes när Per Svensson insåg att det saknades stöd för brottsoffer i Södertälje. Efter att ha läst en artikel om Röda korsets brottsofferstöd i Stockholm, tog han saken i egna händer och med hjälp av Saara Bäckman år 1984 skapade de en verksamhet som nu har vuxit till en nationell rörelse. År 1988 bildades Brottsofferjouren Sverige, och idag finns cirka 60 lokala jourer runt om i landet.

Jubileet påminde även om betydelsen av det lokala samarbetet i Södertälje. Tillsammans med Kvinnojouren Annfrid och Juventas ungdomsjour bildar Brottsofferjouren en kraftfull sammansättning, där varje jour bidrar med sin unika kompetens för att stötta individer som drabbats av olika former av våld och brott.

Dessutom deltog även lokalpolisen Mikael "Affe" Alfredsson, som betonade att Brottsofferjourens (BOJ) insatser är av stor betydelse, både för samhället i stort och för varje enskild individ.

- Det här berör alla. Det är viktigt för hela samhället och alla individer. Det Brottsofferjouren gör kan tolkas som att "det är bra att någon gör något, någon borde göra det". Här är några som faktiskt gör något. Brottsofferjouren gör något och stöttar på riktigt. Man kan tro att de som utsätts för brott har varit med om mindre saker, små problem eller liknande. Men i själva verket handlar det ofta om stora kränkningar, vilket vi ser exempel på i dag, särskilt bland äldre som utsätts för bedrägerier. Att det finns stöd, att de alltid går att nå och att de även hjälper till vid rättegångar är otroligt viktigt, säger Alfredsson till Telgenytt och fortsätter.

Lokalpolisen Mikael "Affe" Alfredsson. Foto: Shamash Oyal

- Den medmänsklighet som Brottsofferjouren bidrar med är ovärderlig. Det är ett fantastiskt arbete de gör, och man kan bara hoppas att det speglar av sig i hela samhället. Så att alla kan bidra på samma sätt, även utan att något har hänt, med samma medmänsklighet och stöd.

Kan du berätta lite om vad polisen gör i samarbete med Brottsofferjouren?

- Ja, det är ganska omfattande. Jag hade en kollega som sa: "Jaha, du ska till BOJ? Ja, det är de där braiga som jag kryssar i rutan för." Det handlar om när vi jobbar ute och ser någon som kan behöva brottsofferstöd. Den här personen kanske behöver hjälp. Då kryssar vi för det i vår anmälningsrutin, vilket gör att BOJ blir involverade. Så vi initierar processen. Vi ser inte alltid hela slutresultatet, men vi vet och har kontakten, och vi känner till det fantastiska jobb de gör. Som min kollega sa: "Det är de där braiga som man kryssar i rutan för, det är de som gör det i slutändan." BOJ.

Brottsofferjourens 40 år är inte bara en milstolpe för organisationen, utan också ett tydligt bevis på behovet av fortsatt stöd och engagemang för brottsoffer i Sverige.

Behöver du stöd? - Kontakta Brottsofferjouren här

Dela artikeln