🕝 2 minuter
Åtta misstänkta för mordplaner – fem har släppts på fri fot
Publicerad 14 juni 2024 11:33
Uppdaterad 14 juni 2024 11:33
Foto: Alexander Isa

Åklagaren har beslutat att släppa fem av åtta personer från som tidigare varit häktade misstänka för mordplaner. Två av dem förblir häktade fram till den 19 juni, och en sjätte begärs omhäktad.

Det var i söndags som åtta personer häktades misstänkta för mordplaner kopplade till studentfester. Två av dem häktades på sannolika skäl, vilket innebär att åtal ska väckas senast onsdag den 19 juni.

Fem av de åtta personer som greps har nu släppts på fri fot. Enligt åklagaren Carl Mellberg har nya bevis som höjer misstankegraden till sannolika skäl, som krävs för fortsatt omhäktning, inte kunnat frambringas för de fem personer som nu släppts.

- Beträffande fem av de här sex personerna så har vi inte nått dit i det här fortsatta utredningsarbetet. De släpptes följaktligen igår, sen eftermiddag kväll, säger åklagaren Carl Mellberg, till Telgenytt.

Den sjätte har begärts omhäktad och häktningsförhandlingen inledas idag.

- En av de här sex personerna har jag gjort bedömningen att det föreligger sannolika skäl vilket jag har anmält i Södertälje tingsrätt och då kommer det ske en förhandling idag om klockan 12.45 vid Södertälje tingsrätt. Och så får vi se om de delar den bedömningen att det är sannolika skäl, säger Mellberg

Två av de misstänkta sitter kvar i häkte fram till den 19 juni, misstänkt

- Ja, det gör de. Men de har inte kommit högre upp än skälig misstanke och då har inte jag någon laglig rätt att försöka hålla dem frihetsberövade längre.

Enligt LT ska de misstänkta, innan de greps, ha gått beväpnade in i en festlokal i Weda där en studentskiva pågick, med småbarn och föräldrar närvarande. Händelsen ska dessutom ha fångats på film.

Dela artikeln