🕝 2 minuter
Fd Södertäljebo sköt ihjäl sin sambo - Fångades på film
Publicerad 6 januari 2023 18:25
Uppdaterad 6 januari 2023 18:25

Foto/Bild: Polisen.

35-årigen och fyrabarnsmamman från Södertälje, Lydia Barth, sköt ihjäl sin sambo till döds med ett gevär. Hon dömdes till 18-års fängelse för mordet som fångades på film med mannens mobil.

Den 18 juni 2021 sköts en man i 40-års ålder till döds på nära håll i Bålsta, norr om Stockholm. Mördaren; en tidigare Södertäljebo, som enligt uppgifter till Telgenytt syntes flitigt i krogvimlet innan hon bosatte sig i Bålsta tillsammans med sin sambo.

Den 29 oktober 2021 dömdes hon till 18-års fängelse för mord och för drygt en månad sedan släpptes podden, ”Pojkvänsmordet i Bålsta: Lydia Barth”, som berättar om den aktuella mordkvällen i Bålsta.

– De senaste åren har jag tappat mig själv helt, säger Lydia Barth i Fängelsepodden.

Mordvapnet. Foto/Bild: Polisen.

Fredagskvällen, den 18 juni, började trevligt med att de badade i pool och förtärde alkohol, men ett bråk uppstod som urartade. Enligt åtalet gick Lydia Barth in i sovrummet och hämtade ett hagelgevär ur vapenskåpet. Därefter gick hon tillbaka till altanen där sambon befann sig och riktade vapnet mot honom – och avlossade.

Mannen träffades i bröstet och trots livräddande insatser gick hans liv inte att rädda.

Det hon inte visste just då var att sambon filmade hela händelseförloppet, hans egna dödsögonblick, med sin mobiltelefon. Till polis berättade kvinnan att hon inte menade att döda honom, utan att skottet oavsiktligt avlossades.

Men enligt videomaterialet som polisen granskade visade det sig att det inte alls gick till på det sättet kvinnan påstod.

Altanen där mordet inträffade. Foto/Bild: Polisen.

– När vi senare tömmer mannens telefon så hittar vi en fyra minuter lång film som visar hur han blir skjuten – så han har filmat mordet på sig själv, sade åklagare Anne Sjöblom till SVT.

Enligt uppgifter bad mannen Lydia Barth att lämna strax innan han sköts till döds.

Kockan 22.59.49 började sambon filma med sin mobiltelefon. Han fortsätter att filma i fyra minuter och tio sekunder och avslutas med att hagelgeväret avlossas.

Utskrift från videoinspelning från den mördade 40-åringens telefon.

  • Kvinnan: Se vem som kommer, ser du då?
  • Mannen: Gå och lägg dig eller åk härifrån.

Samtalet mellan mannen och kvinnan sekunder före dödsskjutningen:

  • Kvinnan: Jag har ingenting kvar.
  • Mannen: Åk härifrån bara.
  • Kvinnan: På riktigt?
  • Mannen: Yes.
  • Kvinnan: Okej bra. (Skottljud)
  • Mannen: Ah fan.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse, men hon dömdes till 18 års fängelse för mord den 29 oktober 2021.

Lydia Barth överklagade domen och yrkade på att bli dömd för grovt vållande till annans död eller dråp, men Högsta domstolen valde att inte pröva beslutet och fastställde domen.

Dela artikeln