Debatt
🕝 3 minuter
"Farstanäs – Ett Södertäljestyre i miniatyrexempel"
Publicerad 23 augusti 2022 18:03
Uppdaterad 1 maj 2024 15:17
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Joakim Granberg, Realistpartiet. Foto: Privat.

När jag är lite elak och beskriver nuvarande Södertäljestyre som inkompetent, slött, slappt och likgiltigt så kanske jag överdriver en aning ibland.

Även om man ligger i bottenskiktet i många rankingar av betydelse så är man ju inte sämst i landet på något – Trodde jag! 

Jadå, nu är man faktiskt sämst på något – man är sämst i Sverige på att driva en camping!

När jag besökte farstanäs camping en solig dag 28 juli så slog det mig hur rent och fint det faktiskt var, men det var något som inte stämde. Campingen och badplatsen var stort sett tom fast solen sken!

Samtidigt i övriga Sverige: ”TT Nyhetsbyrån 2022: Nytt rekordår väntas för camping!”

Ett rekordår hägrar för landets campingplatser när hemestertrenden fortsätter.
Citat: ”Det ser väldigt positivt ut och vi slår rekord efter rekord, VD på Frist camp med 61 campingplatser i Skandinavien – Slut citat!”

Hur är det möjligt att landets alla campingplatser i stort sett är fullbokade och vår fina camping står nästintill tom?

Svaret är enkelt – Folk vet inte om att den är öppen! 

När Södertälje tog över ägandet borde man ha gjort detta direkt:
1.
Säkrat domäner. 2. Ny hemsida med information på flera språk så övriga Europa kan ta till sig informationen. 3. Skapa bokningssystem. 4. Marknadsföra oss inom EU.
5. In med personal som kan camping! 

Vad tror ni kommunledningen gjorde?

Ingen av dessa åtgärder. Men däremot så kastade man ut den enda fasta inkomsten man hade – Långtidscamparna! Såja, nu är det tomt! 

Farstanäs gapade tomt en solig dag i juli. Foto: Privat.

Boel Godner sa i LT 2022-05-20 då att hon trodde att folk skulle hitta dit ändå – Nej Boel, uppenbarligen inte. De har trott att campingen är stängd! 

Pär Abrahamsson registrerade domänen farstanas.se och skapade en satir sida om campingen. Pärs citat: ”Kommunen är löjligt dåliga på digitala strategier”, slut citat. Pär var vänlig och lät kommunen köpa domänen.

Det Pär uppmärksammar i sin artikel i LT är att det inte går att hitta campingen på nätet, det har heller inte varit möjligt att boka plats på campingen förrän långt in i sommarsäsongen och då skall man hitta bokningssidan på kommunens hemsida som var nästintill omöjligt i våras, i synnerhet för utländska turister. 

Folk bokar och planerar sin campingsemester månader innan så de är säkra på att få plats, för att det är fullbokat på många campingar redan under våren. Södertälje kommun skulle givetvis påbörjat sitt bokningssystem redan förra hösten 2021 när man tog över campingen. Det hade en aktör gjort som haft intresse av att få ekonomin att gå ihop, men sådana detaljer bryr sig inte ledningen om, det är ju bara skattebetalarnas pengar, inte ens egna det handlar om, för då jäklar hade bokningssidan varit uppe redan i september 2021 skulle jag tro.

Hur kan man vara så här oduglig kan man fråga sig? På sånt som är så fruktansvärt enkelt och självklart för en person som hanterar sin egen investering, detta är tyvärr ett mönster.

När gästhamnen var stängd och det inte gick att tanka där så besvärade man sig inte ens med att uppdatera hemsidan med denna information, båtar fick vända förbannade på Södertälje.

Proppmätt nonchalans, inget ansvarskännande och inget ansvarsutkrävande är svaret på dessa ständiga återkommande haverier i de kommunala verksamheterna.

Att vara bäst på att vara sämst är inte något bra!

Södertälje behöver ha en annan politisk ledning!

Tur det är kommunval den 11 september! 

Joakim Granberg
Realistpartiet

Dela artikeln