Uppdaterad 12 november 2024 19:13
Shoppingkort är kreditkort med tydliga förmåner inom shopping. Bland annat går det att spara pengar via bonusar, cashback och rabatter. Men även vissa försäkringar kan hjälpa till att spara pengar.
Kreditkort kan delas in i olika kategorier utifrån vilka förmåner som ingår. Det finns exempelvis resekort, bensinkort och shoppingkort. De sistnämnda har ett flertal förmåner som kan utnyttjas vid shopping. Främst är det olika bonus- eller cashbackprogram samt rabatter men vissa försäkringar kan även användas för att spara pengar.
Nedan presenteras de vanligaste shoppingförmånerna och ett par kreditkort som har dessa förmåner. För ytterligare information se en jämförelse och de vanligaste shoppingkortens fördelar här.
Cashback som ger pengar tillbaka
Flera kreditkort har cashbackprogram vilket innebär att pengar betalas tillbaka på specifika inköp. Med cashback betalas alltså butikens pris vid inköpet men när kreditkortets faktura kommer finns ett avdrag på fakturabeloppet utifrån den cashback som tjänats in.
Det finns exempelvis shoppingkort med denna funktion som ger 11% hos Bik Bok och 8% hos Lindex. Sker ett inköp på Lindex för 2000 kronor kommer därmed en ”minuspost” att synas på kreditkortsfakturan på 160 kronor.
Cashback kan prioriteras av de personer som ofta handlar i de butiker som omfattas av shoppingkortets cashbackprogram. De bästa korten inom denna kategori ger cashback i 200 – 300 E-butiker. Det är däremot mer ovanligt med cashback i fysiska butiker.
Rabatter som pressar ner priset
En annan ”shoppingförmån” är rabatter som automatiskt aktiveras vid inköp med kortet hos specifika butiker. Denna förmån kan både gälla i E-butiker och fysiska butiker samt för samtliga inköp eller bara under kampanjperioder.
Den stora fördelen med dessa rabatter är att de generellt ger mer tillbaka per inköp än vid cashback. Det kan exempelvis handla om 15 - 20 % rabatt eller en fast summa per inköp. Däremot gäller rabatterna i betydligt färre butiker än vid cashback. Rabatter nås dessutom inte enbart med shoppingkort utan även med exempelvis resekort eller allmänna kreditkort.
Bonuspoäng
Även bonusprogram kan användas för att shoppa lite billigare. Med shoppingkort som har bonusprogram samlas poäng på samtliga kortinköp. Detta på allt från bensin och mat till kläder och nöjen. Genom att vara kreativ går det även att maximera antalet bonuspoäng som tjänas in. När en viss nivå uppnåtts växlas de automatiskt till värdecheckar som kan användas i vissa butiker.
Några exempel på shoppingkort inom denna kategori är nylanserade Åhlens Mastercard, Gekås-kortet samt NK Nyckeln. Kort som ger poäng på alla inköp och som sedan ger värdecheckar i respektive varuhus.
Fördelen med bonusprogram är att poäng tjänas oavsett var inköpen sker. Däremot kan högre procentuell förtjänst nås med cashback och rabatter – förutsatt att de kan utnyttjas frekvent.
Prisgaranti
Utöver bonus, cashback och rabatter går det att spara pengar via olika försäkringar som kan ingå i shoppingkortet. Försäkringar som automatiskt gäller för de varor som betalas med kortet och uppfyller försäkringsvillkoren.
Ett exempel är så kallad prisgaranti. En garanti som exempelvis kan ha villkoren att varan måsta vara köpt med kortet, ha ett värde på över 1000 kronor och inte inköpt under rea eller på annat sätt nedsatt pris. Om kortinnehavaren sedan ser exakt samma vara till ett lägre pris, i en annan butik, kan garantin utnyttjas.
Är prisskillnaden över en viss nivå, exempelvis 300 kronor, kan mellanskillnaden återbetalas av prisgarantin i exempelvis 90 dagar efter inköpet. Vid inköp av kläder, elektronik eller möbler kan det alltså bli relativt stora summor.
Allriskförsäkring
Allriskförsäkring ger inte någon rabatt eller lägre pris vid shopping men minskar risken att ytterligare kostnader uppkommer. Kortets allriskförsäkring kan delvis liknas med en produktförsäkring eller försäkringstillägget ”Drulle” som finns på hemförsäkringar. Men till skillnad mot produkt- eller hemförsäkringen betalas ingen självrisk eller premie.
Köps exempelvis en TV med ett shoppingkort, som har allriskförsäkring, omfattas köpet automatiskt av denna försäkring. Skulle Tv:n exempelvis tappas i golvet vid upphängning på väggen ersätter allriskförsäkringen hela beloppet.
Det som framförallt skiljer sig mellan shoppingkortens olika allriskförsäkringar är hur omfattande de är samt hur länge löptid som försäkringen har. Det finns exempelvis kort där försäkringen enbart gäller för hushållsmaskiner och hemelektronik i 60 dagar. Men det finns även kort där allriskförsäkringen gäller för samtliga inköp i 60 dagar samt för elektronik i 2 år.
Välj shoppingkort utifrån var du handlar och vilka försäkringar som önskas. Det kan spara tusenlappar per år.