Uppdaterad 5 juli 2024 15:40
Vilka sjukdomar är du vaccinerad mot? Om du vill svara “alla som behövs” på den frågan, kan det vara läge att tänka om. Det är nämligen inte alls säkert att dina vaccinationer är lika omfattande som du kanske föreställer dig. Vilka sjukdomar du behöver vaccin mot kan dessutom bero på vad du har planerat för semestern. Vissa vaccinationer förlorar också sin verkan över tid.
Vilka vaccinationer som ingått i det allmänna vaccinationsprogrammet har varierat genom åren. Ibland har det uppstått luckor för vissa sjukdomar för vissa generationer, som fötts i ett glapp mellan två olika vaccinationer. Den som är född på 70-talet ska till exempel inte vara alltför säker på att man har vaccinerats mot mässling.
Hur vet jag vilka vaccinationer jag fick som barn?
Det är inte helt lätt att reda ut vilka vaccinationer man faktiskt fått som barn. Det var inte förrän 2013 som det infördes ett nationellt vaccinationsregister, där alla givna vaccinationsdoser i det allmänna vaccinationsprogrammet nu registreras. Om man inte har kvar sitt vaccinationskort från BVC och skolhälsovården är man hänvisad till att försöka få tag i gamla journaler från vårdgivaren. Och det är inte alltid det lättaste.
Men borde det inte finnas ett sätt att få reda på exakt vilket skydd man har i kroppen, oavsett vad man tycker sig kunna läsa ut av ett slitet gammalt papper från 70-talet? Jo, det finns det. Hos vårdgivare som Svea Vaccin och liknande mottagningar kan man genom blodanalys få reda på vilka nivåer av antikroppar man har mot sjukdomar som mässling, TBE, röda hund och vattkoppor.
Mängden av antikroppar i blodet är ett sätt att mäta motståndskraft. Ju fler antikroppar som simmar runt i blodomloppet mot röda hund, desto större chans har kroppen att mota bort sjukdomen om man skulle utsättas för smitta. De flesta vaccinationer ger ett så starkt skydd mot en sjukdom att man blir immun mot den, även om det kan finnas undantag.
Vad är grundskydd och när ska jag fylla på det?
“Grundskydd” är ett ord som samlar in de vaccinationer som man fått under uppväxten genom det allmänna vaccinationsprogrammet. Jämförelsevis har Sverige legat i framkant vad gäller att vaccinera stora delar av befolkningen och som svenskar har man i allmänhet fått ett mycket gott grundskydd mot många besvärliga sjukdomar.
Däremot är det många som inte vet om att detta grundskydd kan behöva fyllas på i vuxen ålder. Många vaccinationer har en begränsad verkanstid i kroppen, och det är inte ovanligt att en blodanalys visar på betydligt lägre nivåer av antikroppar än vad som behövs för att kunna räkna sig som skyddad mot en viss sjukdom.
Särskilt skyddet mot difteri, stelkramp och kikhosta bör ses över i vuxen ålder, enligt Socialstyrelsen. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla vuxna i Sverige ska ha ett vaccinationsskydd mot difteri, polio, påssjuka, stelkramp, röda hund och mässling.
Vilka vaccinationer behöver jag på semestern?
Vissa sjukdomar kan man vara helt säker på att ens kropp inte har ett dugg skydd mot. Det gäller särskilt sjukdomar som inte finns i Sverige, men som kan finnas i populära resmål utomlands. Denguefeber har det till exempel aldrig funnits någon anledning att inkludera i det allmänna vaccinationsprogrammet.
Vaccinationer är visserligen inte det enda sättet man kan få motståndskraft mot en sjukdom på. Man kan även få antikroppar mot en sjukdom genom att drabbas av (och bli frisk från) den. Men med tanke på att många sjukdomar är direkt farliga för människokroppen är vaccinationen betydligt lindrigare och säkrare.
Att du fått antikroppar från denguefeber genom att ha insjuknat och blivit frisk från sjukdomen är dock osannolikt. Detta innebär att din moståndskraft utan vaccination är mycket liten och att du löper hög risk för att bli sjuk om du skulle utsättas för smitta.
Extra vaccinationer vid resa även inom Europa
Om du ska resa till ett land där tropiska sjukdomar som denguefeber förekommer, behöver du vaccinera dig i god tid innan resan. Folkhälsomyndigheten är en bra källa till information om vilka vaccinationer du behöver till resmål runt om i världen, särskilt till varma länder i Afrika och Asien.
Det är dock inte bara vid resor till länder långt borta som du kan behöva vaccinera dig innan avfärd. Under 2024 såg man att Europa drabbades av återkommande utbrott av mässling vilket fick Folkhälsomyndigheten att råda svenska medborgare att se över sitt vaccinationsskydd mot mässling vid samtliga utlandsresor.
Blodanalys ger svar på vilka vaccinationer du behöver
Att vaccinera sig i vuxen ålder kan vara nödvändigt vid flera tillfällen. En utlandsresa både inom och utanför Europa kan kräva vaccinationer i god tid mot såväl tropiska sjukdomar som vanlig mässling.
Om man inte vill vaccinera sig i onödan kan en blodanalys ge svar på frågan om vilka vaccinationer man verkligen fick under uppväxten och vilka av dem som fortfarande är verksamma. Det är fullt möjligt att bli överraskad över svaret.