Debatt
🕝 2 minuter
"DEBATT: Europa behöver en gemensam EU-polis"
Publicerad 5 juni 2024 08:00
Uppdaterad 5 juni 2024 08:00
Foto: Creative Commons.
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Den organiserade brottsligheten är det mest akuta problem Sverige står inför och det är tydligt att den inte känner några gränser. I dag saknas verktygen för att knäcka gängen. Därför vill vi liberaler se ett europeiskt FBI, en EU-myndighet som har resurser och som kan samla de bästa personerna, för att krossa den organiserade brottsligheten i Europa.

Skjutningar på öppen gata och sprängningar är exempel på den eskalerande brottsutvecklingen i Sverige. Stöldligor som rör sig från bostadsområde till bostadsområde är ett annat. Medborgare som utsätts för bedrägerier via telefon och internet är ett tredje exempel.

Det är brott som kränker människor och som lämnar efter sig hopplöshet, misstro och rädsla. I grunden handlar det om att enskilda individers frihet begränsas och försvagas. Vår frihet handlar om att vi alla ska kunna känna trygghet i vardagen oavsett var vi bor eller väljer att röra sig.

"När gängkriminella rör sig i Europa måste polis och andra myndigheter följa efter"

Gäng och kriminella nätverk verkar över nationsgränserna, ofta med tät koppling till narkotikasmuggling och människohandel. Över 70 procent av de kriminella gängen i EU är verksamma i minst tre länder och hälften är inte EU-medborgare. Inte ett litet antal kriminella svenskar styr sin verksamhet i Sverige från andra länder i Europa.

Den fria rörligheten inom EU är fantastisk men den var aldrig tänkt att skydda den organiserade brottsligheten. När gängkriminella rör sig i Europa måste polis och andra myndigheter följa efter, men idag är samarbetet för svagt. Svenska gängkriminella ska inte kunna gömma sig på spanska solkusten.

Ett tätare samarbete med länder i Europa är avgörande för vårt välstånd, säkerhet och trygghet. Trots det vill partier både till höger och vänster försvaga, istället för att förstärka, Europasamarbetet. När andra säger nej eller nja, så säger vi ja till ett starkare Europa och ett starkare Sverige.

Simona Mohamsson (L)
Toppkandidat till Europaparlamentet

Metin Hawsho,
Gruppledare (L) Södertälje

Dela artikeln