🕝 6 minuter
En vecka med blandat resultat för SSK
Publicerad 9 oktober 2023 22:48
Uppdaterad 31 oktober 2023 01:55

Kedjekamraterna Jacob Dahlström och Jacob Bjerselius i samarbete, här i match mot Västerås. Foto: Shamash Oyal

Det var en ett intensivt matchande i veckan som gick för SSK:s herrlag, tre matcher varav två hemma i Scaniarinken. Lagets resultat, eller i synnerhet lagets prestationer så här långt in i serien har varit minst sagt ojämna. Men igår (läs söndag 8/10) så hade det skett en enorm förvandling i laget.

SSK tog emot serieledarna Nybro i Scaniarinken och med tanke på hur svajigt spelet varit stundtals för laget i de tidigare 5 matcherna inför så var det en remarkabel uppryckning SSK visade upp i de här matchen.

Visserligen så gjorde Almtuna en bra match på onsdagen men mot ett SSK som inte heller gjorde något större avtryck, var steget efter i det mesta matchen igenom, så en kombination av ett bra hemmalag och ett underpresterande SSK.

I fredagens match mot Kalmar, veckans första på hemmaplan så fortsatte SSK ofokuserat, slarvigt och stressat. När drygt halva matchen hade spelats låg hemmalaget under med 0-3. Då hände någonting, kanske lite slumpartat, SSK gick från 0-3 till 3-3 på 2 minuter och plötsligt fick man mer ”snurr på grejerna”.

Hockey är en sådan sport där ibland endast små enkla detaljer och medstudsar krävs för att införa extra energi till gruppen. Visserligen hamnade SSK i underläge igen och efter att sent i tredje perioden kvitterat så förlorade man ändå extrapoängen i overtime.

Men där och då väcktes det någonting i laget som man tog med sig in till mötet mot Nybro.

Kedjan med Jacob Dahlström, Jacob Bjerselius och William Wiå har liksom laget haft en tyngre inledning på grundserien. Det var dock den här formationen som gick i bräschen när man hämtade upp tremålsunderläget mot Kalmar.

Jacob Dahlström tänker på samma sätt om de matcher som spelats hittills:

– Vi har pratat mycket i vår kedja, Bjerselius har jag ju spelat med men inte Wiå lika mycket. Så det är klart att det tar lite tid när man är delvis en ny kedja men vi var inte nöjda med vårt spel.

Och fortsätter:

– Vi sa redan inför Kalmar att vi skulle ut och smälla på i varenda närkamp och jaga energi till laget. Det tycker jag bar frukt direkt, såg varför vi är ihopsatta som kedja, liksom, ”vi är SSK vi tre”. Nu är det offensiva spelet inte vår högsta prioritet men det var kul att vi äntligen hittade och fick betalt för vårt hårda jobb och fysiska spel.

”Fjärdekedjans” spel går i första hand ut på att jobba fast pucken i offensiv zon så lagets så kallat producerande kedjor ska få börja med pucken där i stället för att behöva bygga upp anfallet från defensiv zon.

– Exakt, vi ska vara en kedja som tränarna kan lita på i egen försvarszon. Ta tekningar och försöka flytta upp spelet till några av våra mer offensiva kedjor.

Säsongen är fortfarande i sin linda men det finns ju höga krav på en klubb som SSK, inte minst från supporterled. Är det för tidigt att det börjar gnisslas om lagets spel eller finns det en del fog i kritiken tycker du?

– Först och främst så jag själv läser och tittar inte på det så mycket. Så jag kan inte svara så mycket för det. Men om det är så som du säger så är det väl just för att det är höga krav på SSK och det ska vara höga krav.

– Som sagt är det ju också väldigt tidigt på säsongen och jag kan själv inte påstå att jag har varit orolig. Nu har vi i princip bara spelat en bra match men har själv inte känt någon oro, inte i gruppen heller. Det är något som vi har pratat om mycket, att behålla lugnet och jobba metodiskt. Vi har en stark tro på det vi gör.

Jacob Dahlström, assisterande kapten i SSK A-lag Foto: Shamash Oyal

Att det alltid kommer finnas åsikter och kritik mot spelare och SSK som klubb ingår i branschen, det håller Dahlström med om men anser att man som spelare ska kunna hantera det och inte bli påverkad för mycket av det.

-Vi ska leverera resultat, så är det, absolut ska vi klara det. Men det viktigaste är vad som sägs innanför våra dörrar till varandra för att vi ska bli framgångsrika.

-Där tycker jag vi tog kliv förra veckan, energin i båset och omklädningsrummet och isen var bättre, steppades upp under förra veckan. Från att vi gör en jättedålig insats mot Almtuna till att vi steppar upp och gör en stark upphämtning mot Kalmar och en stark prestation mot Nybro igår.

Som helhet var matchen mot Nybro ett stort steg i rätt riktning, mindre slarv, bättre fokus, större tålamod och bättre avvägningar i 60 minuter. Saker som laget också har snackat extra mycket om den senaste tiden enligt Jacob.

-Absolut, det har vi pratat om. Det såg vi ganska direkt gav resultat, att spelar vi en enklare och rakare hockey så kommer det att öppna upp sig mer för vårt kreativa spel som vi verkligen besitter.

(Annonslänk)

– Men vi kan inte börja i den änden, att slå avgörande passningar och inte vara disciplinerade i mittzon eller i uppspelsfaserna, för det kommer att straffa oss hårt i den här ligan. Det borde vi ha lärt oss nu och det tycker jag vi såg verkligen igår, hur det ska se ut. När vi blir rakare i uppspelsfaserna och i mittzonen. Ju längre matchen går så öppnar det upp sig mer och mer.

– Nu hade vi inte en jättestor ledning men trots det så fortsatte vi att tugga på och det är jag väldigt glad över.

Ni hade ett stort spelövertag men bara 1-0 efter första perioden, vi som kan vår hockey vet ju att det kan svänga fort och att trots hur matchbilden såg ut så var det en skör ledning.

– Exakt, det är därför jag är extra glad att vi fortsatte tugga på och till slut så vet vi att med den intensitet och aggressivitet som vi spelade med igår kommer vi trötta ut motståndet. Det tycker jag det kändes som att vi gjorde igår också.

Jacob tillsammans med bland annat Jacob Bjerselius är två av de som får stort förtroende när laget spelar boxplay. Ett spelmoment som inte riktigt varit lyckosamt hittills för SSK. Varför finns det inget enkelt svar på enligt ”Dahla”.

– Jag önskar jag kunde svara rakt ut på det. Självklart är vi inte nöjda där, det är alldeles för dåliga siffror. Vi kollar mycket video, vi pratar mycket om det. Kollar målen vi släpper in, försöker fixa till smågrejer.

Det finns förbättringspotential i spelformen men Dahlström tror på bättring och att man också börjar hitta något som ska ge bättre statistik framöver.

– I peneltykill så är det så små detaljer det handlar om. När det har kommit till den punkten att man vet att man har en dålig procent där, då kommer det in självförtroende i det också.

(Annonslänk

Nu hade vi inget senast men det vi pratade om inför Kalmarmatchen var att bli lite mer aggressiva och sätta lite mer press. Det tycker jag faktiskt, även om vi släppte in två i boxplay, att det kändes och såg bättre ut.

– Målen vi släpper till där, en slump är kanske fel att säga men tycker att det inte var många gånger de kunde sätta upp spelet. Det är dit vi vill komma, bli lite starkare i teckningssituationer.

Det handlar inte bara om våra centrar utan det handlar både om backen som står insida och forwarden, att vi hjälper centern där och lyckas bryta dem så att de inte kan ställa upp och få ner pucken.

– Om vi vet att de i deras uppspelsfas är väldigt starka kan vi ta bort över en minut. Liksom skapa lite oreda i det powerplay vi möter. Det är många sådana smågrejer vi pratar om och tränar på. De siffrorna måste upp, de är avgörande, specialteams är väldigt avgörande i matcherna.

Kan en anledning vara att det blir svårare att läsa av motståndarnas powerplay så här i början på säsongen, ett par nya lag och ganska många nya spelare i de andra lagen?

– Jag kan bara prata för mig själv där, i de lagen som inte är nya känner jag till de flesta spelarna. Jag tror inte det är något som vi kan ha som ursäkt, vi har ju ändå tillgång till video och vi scoutar och har koll på så vis.

– Man har ju inte mött dem på samma sätt men vi har ju ändå möjlighet att hålla koll innan matcherna vad motståndarna troligtvis kommer att göra, så det är inget jag vill skylla på.

Dela artikeln