Uppdaterad 28 mars 2025 08:00

Öppna drogscener blir allt färre i Södertälje kommun. Antalet sådana platser har gått från tretton till elva, i linje med den nedåtgående trenden i hela Stockholms län.
Antalet öppna drogscener i Södertälje minskar. Enligt en ny uppföljning från Södertälje kommun och polisen har både Lina och Turingelunden lyfts bort från listan över områden där öppen narkotikaförsäljning förekommer.
- Vi tar tillbaka det offentliga rummet, ökar tryggheten och får ett samhälle där allmänheten vågar röra sig fritt, säger Tobias Bergkvist, biträdande regionpolischef i polisregion Stockholm.
I början av 2025 genomfördes en uppföljning av trygghetsläget i kommunen. Resultatet visar att två platser inte längre klassas som öppna drogscener och att flera andra områden uppvisar en positiv utveckling. Totalt har antalet öppna drogscener i Södertälje minskat från 13 till 11.
Samtidigt visar en kartläggning från SSR Trygg i Stockholms län att trenden är liknande i hela länet. Antalet öppna drogscener har minskat med tio det senaste året och uppgår nu till totalt 43, vilket innebär ett trendbrott för tredje året i rad.

- För tre år sedan fanns 64 öppna drogscener i Stockholms län. Att vi för tredje året i rad lyckas pressa tillbaka den öppna droghandeln visar att vårt fokus på regional och lokal samverkan ger resultat. Det är också glädjande att inga tidigare öppna drogscener återuppstått eller några nya tillkommit. Det visar att vi har lyckats hålla i det gemensamma arbetet över tid, säger Tobias Bergkvist.
Målet med arbetet är att minska antalet platser där droger säljs och brukas offentligt, minska brottsligheten samt upptäcka unga i riskzon för missbruk. För att lyckas krävs bred samverkan mellan polis, kommun, fastighetsägare, region, civilsamhälle och andra myndigheter.
Samarbetet sker inom ramen för SSR Trygg, där även Länsstyrelsen, Tullverket och Kriminalvården ingår.
- Det är viktigt att komma ihåg att problemen med droger i samhället inte löser sig med att vi får bort de öppna drogscenerna. Drogerna hittar nya vägar vilket vi gemensamt måste fortsätta att prioritera att motverka då vi ser en tydlig koppling mellan brottsvinsterna i droghandel och det grova våldet. Men vi tar tillbaka det offentliga rummet, ökar tryggheten och får ett samhälle där allmänheten vågar röra sig fritt. Det är viktigt i vårt långsiktiga arbete med att förebygga brott och öka tryggheten, säger Bergkvist, biträdande regionpolischef i polisregion Stockholm.
Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete trädde i kraft sommaren 2023 och tydliggör kommunernas roll i att minska brott och öka tryggheten – ett ansvar Södertälje nu tar på största allvar.