Södertälje kommun
🕝 1 minuter
En något kallare december än normalt i Södertälje
Publicerad 9 januari 2023 09:00
Uppdaterad 9 januari 2023 05:00

Arkivbild

December var kallare än normalt i Södertälje kommun. Under 18 av 31 dagar låg dygnsmedeltemperaturen under det historiska snittet. 

Under december månad uppmättes en medeltemperatur på -2,4 grader vid mätstationen Södertälje i Södertälje kommun. Mätstationen har varit aktiv sedan 1909 och normaltemperaturen för december månad är -1,4 grader.

Även om årets december var kallare än normalt kan vi med klimatförändringen förvänta oss gradvis varmare temperaturer. Under det senaste decenniet har december varit varmare än snittet åtta av tio år i Södertälje. 

Samtidigt ska historisk observationsdata läsas med viss försiktighet. Förändringar i mikroklimat, till exempel urbanisering, kan driva upp temperaturerna.

Graf: Newsworthy.

Kallast den 16 december

Månadens varmaste dag var lördagen den 31 december som uppmättes till +5,8 grader, medan fredagen den 16 december var den kallaste dagen med en temperatur på −14,1 grader. 

Under 18 av 31 dagar låg medeltemperaturen under det normala i Södertälje. 15 av de här dagarna var temperaturen betydligt lägre än vanligt.

Dela artikeln