En bra genomförd bortamatch gav SSK tre poäng i Gävle
Publicerad 23 november 2023 00:42
Uppdaterad 23 november 2023 00:46

SSK fick måljubla 2 gånger mot Brynäs, det räckte till seger Foto: Shamash Oyal

SSK jagade sin femte raka seger när de åkte till Gävle för att möta Brynäs. Förra mötet lagen emellan slutade med Vinst för Brynäs med 4-1. Ett intressant möte mellan två i grunden bra hockeylag.

SSK inledde 1:a perioden piggt, satte press på hemmalaget från start med flera längre anfall, så bra att Brynäs huvudtränare Niklas Gällstedt valde att ta timeout redan efter 7 minuter. Skottstatistiken lydde till 0-9 innan Brynäs fick iväg sitt första avslut på mål.

Ett powerplay för Brynäs dämpade SSK:s offensiv för en stund men bortalaget gick inte ner sig efter det. En väl genomförd period av Södertälje Sportklubb. En stor fara i hockey är dock att när man inte får utdelning efter en bra period så kan en målchans räcka för motståndaren och matchbilden kan vända.

Hårtorken skulle gå varm i hemmalagets omklädningsrum skulle man ana, komma ut som ett nytt lag och sätta tryck på SSK. Nej, bortalaget fortsatte på inslagen väg och växte ännu mer. Ett ledningsmål lät inte vänta på sig, efter spelvändning kunde Stelio Mattheos göra sitt första mål i SSK-tröjan, assist – jo visst var det Marcus Eriksson som levererade igen.

Södertälje gjorde så här långt en väldigt gedigen bortamatch, vann många dueller och andrapuckar, stängde ner mittzon på ett effektivt sätt. Väl genomfört så långt.

Snackis från andra perioden – en tackling från Brynäs Simon Bertilsson på Olli Vainio i SSK dömdes först till fem minuters utvisning för charging men togs bort helt efter en videokoll med situationsrummet.

Olli Vainio, back i SSK utgick efter tackling Foto: Shamash Oyal

Den finske backen utgick och spelade inte i tredje perioden, han såg något groggig ut efter smällen, vilket tyvärr kan tyda på en hjärnskakning.

-Troligen, men vet mer efter undersökningen imorgon, säger Mattias Zackrisson till Telgenytt om eventuell hjärnskakning för den finske backen.

Vad har du att säga om tacklingen?

-Precis på gränsen, ser inte hur många skär Bertilsson tar in i situationen. En normal dag i Sverige är det utvisning 10 gånger av 10. Jag tycker det är fegt av domarna att hitta på ”tackling mot huvudet” för att få titta på den. 2:a för boarding eller charging.

SSK gjorde åter en stabil och disciplinerad period och ledde rättvist inför tredje perioden. Fast 1-0 är en skör ledning i hockey och allt var ovisst inför sista tredjedelen. SSK skulle inte vika ner sig då heller utan fortsatte spela med stor noggrannhet, kampvilja och moral.

När drygt fyra minuter återstod av tredje perioden spikade SSK slutresultatet till 2-0. Via skott från Viktor Grahn släppte Brynäs målvakt Anders Lindbäck lite väl enkelt in målet från vänstra tekningscirkeln. Det behöver inte Södertälje be om ursäkt för. Man var det bättre laget över tre perioder idag.

Laget har verkligen påbörjat en vinststreak – mycket tack vare en betydligt mer stabil defensiv över hela isen än vad som var fallet i början av säsongen. Alla fem som är inne på isen bidrar till att göra det lättare för målvakten att se och rädda puckarna. Spelarna hjälper varandra på ett mycket bättre sätt och sätter inte varandra i svåra situationer.

Henrik Malmström, back i SSK som fått mer förtroende än början av säsongen Foto: Shamash Oyal

En långtidsskada på Veeti Vainio och avstängningen på Julius Bergman gör att SSK har gått kort på backar de senaste matcherna, mot Brynäs spelade man med 6 backar. Frånvaron på backsidan har öppnat upp för Henrik Malmström för mer speltid. En möjlighet som han tagit till vara på bästa sätt, i kvällens match spelade han enkelt och rejält precis som resten av hans lagkamrater. Lagets klart bästa insats över sextio minuter så här långt den här säsongen.

-Håller med om att det var en av de bättre över tre perioder, vi gör Brynäs bleka idag, säger Malmström om matchen. Och berömmer laginsatsen:

-Det var en fin insats av hela laget. En perfekt bortamatch.

Du spelar enkelt och rejält, vad är dina tankar om det?

-Känner också att jag växer in i det just nu, spelade stabilt idag och trivs bra med Viktor Grahn. Han är väldigt duktig och enkel att spela med.

Den som var uppmärksam såg att ”Henke” höll sig för ena handen efter en incident bakom mål i samband med slutsignalen. Men backen ger lugnande besked:

-Ingen fara. Fått lite is på handen så ska svullnaden nog gå ner.

På fredag stundar en väldigt intressant match mot Djurgården i Scaniarinken. Vi som följer SSK och någon gång har satt sin fot i Templet vet vilket tryck och stämning där kan bli. Laget förtjänar en fullsatt arena.

En uppmaning till er som har möjlighet att gå på matchen, gör det. En inramning med allt vad det innebär i ett fullsatt fullsatt Scaniarinken mot rivalen Djurgården är värt entrepengen. Det är få händelser i hockey-Sverige som slår det.