Nykvarns kommun, Södertälje kommun
🕝 1 minuter
Elpriserna sjunker i Nykvarn och Södertälje
Publicerad 6 mars 2023 06:00
Uppdaterad 5 mars 2023 20:44

Foto: Alexander Isa

Lägre priser än förra månaden, lägre konsumtion än i fjol och för första gången producerade vindkraften lika mycket som kärnkraften under en månad. Här är Newsworthys månadsrapport om elmarknaden

Den offentliga debatten om elmarknaden är polariserad och inte sällan infekterad. I ett försök att föra fakta till bordet tar Newsworty varje månad fram en rapport som sammanfattar det viktigaste konsumenterna behöver veta om den senaste tidens priser, konsumtion och produktion på elmarknaden.

Spotpriset – alltså priset som elbolagen köper in elen för – sjönk i elområde 3 som Södertälje och Nykvarn tillhör. Månadspriset i februari var 83 öre per kilowattimme, vilket är 10 öre billigare än i januari. Det är det lägsta priset i området sedan oktober 2022. Det högsta priset i elområdet hittills noterades i december 2022, då en kilowattimme kostade 269 öre.

Skillnaderna mellan de dyraste och billigaste timmarna har blivit större sedan 2020. Dyraste timmen i februari i Nykvarn och Södertälje inträffade mellan klockan 8 och 9 den 6 februari, då kostade en kilowattimme 244 öre. Som lägst var priset i området 8 öre. 

Om man tittar på månadsmedelpriset brukar de svenska elområdena oftast tillhöra de med lägst spotpriser i en europeisk jämförelse. Värt att notera är att detta handlar om spotpriser, de priser konsumenten sedan betalar beror på nationella avgifter och skatter samt elbolagens påslag. I praktiken ligger de svenska konsumentpriserna närmare det europeiska snittet efter skatter och påslag.

Värt att notera är att det produceras mer el i Sverige än det förbrukas, i alla fall om man tittar på månadsbasis – bara två månader under de senaste åtta åren har Sverige importerat mer el än landet exporterat. I februari exporterade Sverige också mer el än man importerade under samtliga timmar.

Under februari exporterade Sverige mest el till Finland, medan den största importen kom från Norge.

Dela artikeln