Uppdaterad 30 maj 2024 05:00
Trots löften om sänkningar har elnätspriserna fortsatt att stiga. En jämförelse från Nils Holgersson-rapporten visar dock att Nykvarns och Södertäljes elnätsavgifter är bland de lägsta i landet för 2024.
Inför 2023 höjdes elnätsavgifterna med 6-9 procent, följt av en viss sänkning inför 2024. Trots dessa justeringar visar den senaste Nils Holgersson-rapporten att Nykvarns och Södertäljes elnätsavgifter är de näst lägsta i landet, efter Mölndal.
Nils Holgerssongruppen representerar bostadsorganisationer i Sverige och granskar kostnader för vatten, avlopp, avfall, elnätsavgifter och fjärrvärme för att främja rättvisa och effektiva tjänster i hela landet.
- Det är oroande med de kraftiga höjningarna och det är inte rimligt med så stora skillnader, där vi har svårt att se hur de stora skillnaderna är motiverade, säger Joachim Höggren, ordförande Nils Holgerssongruppen
Efter förra årets rekordhöjningar fortsätter elnätspriserna att stiga kraftigt, med en genomsnittlig ökning på drygt 5 procent över hela Sverige. I vissa kommuner har priserna ökat med över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att skillnaderna mellan de olika kommunerna ökar, med en prisskillnad på 4 300 kronor per lägenhet och år mellan den dyraste och billigaste kommunen, jämfört med tidigare 3 500 kronor per år.
Bland de tre stora nationella bolagen har Vattenfall, som sänkte priserna efter förra årets rapport, återigen höjt priserna mest med 12 procent. Ellevios utlovade sänkningar har resulterat i en minskning på 17 procent, medan Eon, det dyraste av de tre, har höjt priserna med 8 procent.
- I och med Energimarknadsinspektionens höjda intäktsramar om hissnande 100 miljarder kronor, så är nog tyvärr detta bara början, de 100 miljarderna ger elnätsbolagen utrymme att öka sina intäkter med cirka 40 procent fram till 2027.